Metro-portal.hr

objavljeno 24.09.2019. 18:01:00
SAVJETI

Riješite se kronične boli na prirodan način

Suprotno vjerovanju i našem instinktu da se umirimo i sklupčamo kada zaboli, izgleda da je rješenje kretanje

Kretanje luči endorfine koji ublažavaju bol
Kretanje luči endorfine koji ublažavaju bol (Arhiva)

Kronična bol, ona koja gotovo nikada ne prestaje, a rijetki trenuci olakšanja prekratko traju vjerojatno je jedna od najgorih stvari na svijetu.

No, suprotno vjerovanju i našem instinktu da se umirimo i sklupčamo kada zaboli, izgleda da je rješenje kretanje. 

"Tjelovježba utječe na čovjekov endogeni opioidni sustav. Naše tijelo stvara opioide i koristi ih za ublažavanje boli. Postoje okolnosti u kojima tijelo proizvodi više ovog prirodnog analgetika što nas može dovesti čak i u stanje euforije", objašnjava neuroznanstvenik Benedict Kolber sa Sveučilišta Duquesne.

Drugim riječima, tjelovježba je okidač kemijske reakcije u našem tijelu koja ublažava bol. Osim toga, ona potiče lučenje endorfina, hormona koji poboljšava raspoloženje i rasterećuje nas od stresa. 

Bilo koja vrsta tjelovježbe, čak i obično hodanje ima učinka u ublažavanju fizičke boli. Stručnjaci stoga savjetuju hodanje kako najbolji način da ami sebi pomognemo kod kronične boli. Glavni razlog je taj što je hodanje lagano i bit će najjednostavnije prakticirati ga svakodnevno. 

"Bol, primjerice, ide od ruke preko leđne moždine do mozga i onda se pali kontrolni sustav - dio mozga koji se aktivira tjelovježbom te ublažava bol", objašnjava dr. Kolber koji je, nakon što je otkrio da tjelovježba smanjuje kroničnu bol, odlučio bolje proučiti ovaj mehanizam te je proveo studiju kako bi otkrio koliko točno treba pojedinac vježbati da bi reducirao bol.

U njegovom je istraživanju sudjelovalo 40 zdravih žena. Zadatak im je bio da odrede intenzitet boli nakon i prije vježbanja (vrućina i pritisak korišteni su kao svojevrsni markeri boli). Jedna skupina žena hodala je po pola sata triput tjedno, dok je druga hodala hodala svaki dan. Pokazalo se da je kod žena koje su žustro hodale pet ili više puta tjedno osjet boli bio za 60 posto manji nakon tjelovježbe, nego što je bio prije. 

Ako nemate naviku kretati se, dr. Kolber savjetuje početi postepeno, prenosi Mbg. Pet minuta žustrog hodanja sasvim je dovoljno. S vremenom ćete dizati minutažu, što će imati odličan učinak na tijelo. 

24.09.2019. 18:01:00
http://metro-portal.hr/rijesite-se-kronicne-boli-na-prirodan-nacin/120876/