Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2015. 11:24:00
SAVJETI

Riješite se kolesterola vježbanjem

Koristi od tjelesnih aktivnosti za poboljšanje koncentracije kolesterola najveće su kod mladih osoba do osoba srednje životne dobi i postupno se smanjuju u starijoj životnoj dobi

Trčanje povoljno utječe na kolesterol
Trčanje povoljno utječe na kolesterol (DeviantArt)

Vježbanje ili trčanje ima vrlo pozitivan učinak na razine kolesterola kod muškaraca, pokazalo je istraživanje u kojem su znanstvenici pratili tisuće muškaraca tijekom nekoliko desetljeća povremeno mjereći njihov kolesterol u krvi i potom ispitujući njihovo kardiovaskularno zdravlje na pokretnoj traci za trčanje.

Muškarci koji su mogli trčati dulje i brže, što je bio znak da njihovo tijelo može brže opskrbiti mišiće kisikom, imali su i niži kolesterol.

>> Snizite kolesterol na prirodan način >>

Zaključak znanstvenika je prilično jednostavan - koristi od tjelesnih aktivnosti za poboljšanje koncentracije kolesterola najveće su kod mladih osoba do osoba srednje životne dobi i postupno se smanjuju u starijoj životnoj dobi.

Ovakvi rezultati potvrđuju važnost redovitog vježbanja kod mladih i onih u srednjoj životnoj dobi", kaže Baber o rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu American College of Cardiology.

>> Hrana koja snižava loš kolesterol >>

Kako bi razumjeli vezu između vježbanja i kolesterola znanstvenici su obradili podatke prikupljene od ukupno 11418 muškaraca od 1970. do 2006. u bolnici u Dallasu.

Muškarci koji su najviše vježbali imali su najniži ukupni kolesterol, kao i najniži LDL kolestrol, poznat kao loš kolestrol odgovoran za stvaranje ateroskleroze i za srčane udare.

Vježbajte kad god možete

Najviše koncentracije dobrog HDL kolesterola imali su oni koji su bili u najboljoj formi., no nakon kasnih 60-ih godina života ta se razlika gubila. Muškarci koju su manje vježabali loše su rezultate kolesterola imali već u 40-im godinama života.

Kako bi izbjegli porast kolesterola vezanog uz godine, muškarci bi trebali vježbati najmanje 150 minuta tjedno umjereno ili 75 minuta intenzivno, kažu znanstvenici.

14.05.2015. 11:24:00
http://metro-portal.hr/rijesite-se-kolesterola-vjezbanjem/91728/