Metro-portal.hr

objavljeno 18.08.2018. 13:29:00
SAVJETI

Riješite se alergija

Da bi alergija postala barem podnošljiva ili se u potpunosti izliječila, liječenje obuhvaća nekoliko različitih, ali opet povezanih elemenata

Spriječite alergije!
Spriječite alergije! (Shutterstock)

Alergija se može objasniti kao pretjerana reakcija našeg organizma na alergene iz okoline. Ovisno o vrsti alergena, postoje različite alergije: na pelud, prašinu, dlaku, hranu i mnoge druge. 

Da bi alergija postala barem podnošljiva ili se u potpunosti izliječila, liječenje obuhvaća nekoliko različitih, ali opet povezanih elemenata.

Edukacija bolesnika jedna je od najvažnijih načina liječenja alergije. Potrebno je dobro se informirati o postojećoj alergiji, gdje se javlja, kada se javlja i zbog čega. Da bismo znali kako alergije funkcionira, moramo biti informirani o svemu što povezujemo s tom vrstom alergije. Kao primjer možemo navesti alergiju na pelud kod koje je potrebno dobro poznavati peludni kalendar.

Osim edukacije, važan dio liječenja je i izbjegavanje alergena. Jednom kad se postavi dijagnoza i prepoznaju alergeni, potrebno je što više izbjegavati alergene kako se alergijska reakcija ne bi više ponavljala.  

Alergiju možemo suzbiti i uzimanjem odgovarajućih lijekova:

  • kortikosteroida
  • antihistaminika
  • antileukotriena
18.08.2018. 13:29:00
http://metro-portal.hr/rijesite-se-alergija/113837/