Metro-portal.hr

objavljeno 10.09.2010. 05:52:00
PLANINARI

Riječki studenti idu na Kilimanjaro

Najviši vrh Afrike cilj je prve alpinističke ekspedicije Sveučilišta u Rijeci

Prva alpinistička ekspedicija Sveučilišta u Rijeci

Jučer je u Rijeci održana konferenciji za medije na kojoj je predstavljena Prva alpinistička ekspedicija Sveučilišta u Rijeci "Kilimanjaro - Afrika 2010." Ekspediciju su predstavili rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin, pomoćnik rektora i dekan Tehničkog fakulteta prof. dr. sc. Tonči Mikac, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Veljko Karabaić i voditelj Ekspedicije Vitomir Maričić.

Rektor Lučin je ovom prilikom izjavio kako je upravo ova Ekspedicija prava slika sveučilišta koja se želi promovirati u svijetu. Naglasio je kako su svi članovi redom odlični studenti koji su sposobni osvojiti vrh Afrike. „Ovakve su aktivnosti u skladu s strategijom našeg sveučilišta", rekao je rektor Lučin.

Vitomir Maričić, voditelj ekspedicije je istaknuo kako će uspjeh ekspedicije pokazati da su usluge koje Sveučilište nudi korisne i dostupne svima, te da studiranje ne mora ne mora biti ostvareno kroz stereotip "sjedi i uči", već je to razdoblje mogućnosti, istraživanja, povezivanja, vrijeme kada je sve moguće. „Po povratku ćemo kroz bogate materijale, fotografije i video zapise približiti svima zainteresiranima afrički kontinent, a nadamo se i da ćemo i ostale studente, avanturiste te zaljubljenike u sport i prirodu potaknuti na neko jednako zanimljivo putovanje ili istraživanje", zaključio je Vitomir.

O ekspediciji

U utorak, 14. rujna Prva hrvatska sveučilišna ekspedicija „Kilimanjaro Africa 2010" kreće u osvajanje najvišeg vrha Crnog kontinenta (Uhuru peak, 5895 m). Ekspediciju čine šestorica studenata i asistenata riječkog sveučilišta: Vitomir Maričić (voditelj ekspedicije), Zoran Nebić, Siniša Knežević, Ivan Fućak, Nebojša Nikolajev i Sandro Erceg.

Pripreme

Zadnju pripremu, svojevrsnu generalnu probu, članovi ekspedicije odradit će ovaj vikend na masivu Monte Rosa na granici Švicarske i Italije, gdje će dvije noći provesti na visini preko 4000 m. Od tamo članovi gotovo direktno putuju u Afriku 14.9. i nadaju se osvojiti vrh Uhuru unutar tjedan dana.

Plan puta

Posljednje obraćanje javnosti prije polaska u Afriku momci su iskoristili i za upoznavanje zainteresiranih s njihovim okvirnim planom puta. Do povratka 6. listopada, osim osvajanja Kilimanjara, riječka ekspedicija posjetit će i nekoliko kenijskih i tanzanijskih prirodnih atrakcija. Planiran je safari posjet NP Masai Mara u Keniji koji u tandemu s tanzanijskim Serengetijem pruža mogućnost pogleda na tzv. osmo svjetsko čudo - najveću migraciju divljih životinja na svijetu. Isto tako, u planu je posjet jezeru Victoria i istoimenim slapovima, autohtonom afričkom plemenu Masai, kao i najpoznatijem svjetskom otoku začina - Zanzibaru u Indijskom oceanu, da bi se na povratku zaustavili u Istanbulu i putovanje zaokružili sveopćom mješavinom svih mogućih naroda, kultura i običaja.

10.09.2010. 05:52:00
http://metro-portal.hr/rijecki-studenti-idu-na-kilimanjaro/47655/