Metro-portal.hr

objavljeno 26.01.2011. 08:51:00
OČITO ZATAŠKAVANJE

Rice: Richard Falk je zbog "uvredljivih komentara" zaslužio otkaz pri UN-u

Američki akademik Richard Falk na svom je blogu ovoga mjeseca napisao da je bilo "očitog zataškavanja" od vlasti SAD-a u vezi napada 11. rujna 2001.

Richard Falk
Richard Falk (YouTube)

UN-ov stručnjak za ljudska prava na palestinskim područjima koji je sugerirao da je bilo zataškavanja informacija o napadima 11. rujna trebao bi biti otpušten, rekla je u utorak veleposlanica SAD-a pri UN-u Susan Rice, prenosi Hina. Američki akademik Richard Falk na svom je blogu ovoga mjeseca napisao da je bilo "očitog zataškavanja" od vlasti SAD-a u vezi napada 11. rujna 2001. kada su se otmičari zabili otetim zrakoplovima u zgrade World Trade Centra u New Yorku i Pentagon kod Washingtonu pri čemu je poginulo više od 3000 osoba.

"S mojeg gledišta posljednji komentar gospodina Falka toliko je štetan da bi konačno trebalo biti jasno da on više ne bi trebao nastaviti raditi na svom položaju za UN", rekla je Rice u izjavi ocijenivši i da su Falkovi komentari "niski i duboko uvredljivi". Falk, posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava na palestinskim teritorijima napisao je na svom blogu da su main-stream mediji odbili prihvatiti "dobro potkrijepljene sumnje u službenu verziju događaja: operaciju al Kaide za koju vladini dužnosnici nisu znali".

Banov predstojnik ureda Vijay Nambiar u ponedjeljak je rekao da je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio te izjave ali da nije na njemu otpustiti Falka jer ga je imenovalo Vijeće za ljudska prava koje ima sjedište u Ženevi.

26.01.2011. 08:51:00
http://metro-portal.hr/rice-richard-falk-je-zbog-uvredljivih-komentara-zasluzio-otkaz-pri-un-u/54529/