Metro-portal.hr

objavljeno 11.03.2016. 08:01:00
SRAMOTA

Rezanje naknada civilnim invalidima, pravobraniteljica šokirana

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorava da će smanjenje sredstva u državnom proračunu za naknade s osnova invaliditeta staviti osobe s invaliditetom u još goru situaciju

Strašan gaf nove Vlade
Strašan gaf nove Vlade (Arhiva)

Osobe s invaliditetom u Hrvatskoj su građani drugoga reda bili i do sada, pogotovo u odnosu na invalide Domovinskog rata, no u novom proračunu sredstva za njih su - dodatno smanjena?!

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak oglasila se priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Neugodno smo iznenađeni objavom da se u Državnom proračunu za 2016. godinu umanjuju sredstva za naknade s osnova invaliditeta, priopćila je u četvrtak navečer pravobtaniteljica i poručila da proračunska sredstva koja se tiču položaja osoba s invaliditetom ne smiju biti umanjena.

Ističe da se Republika Hrvatska obvezala sukladno međunarodno preuzetim obvezama da će omogućiti izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom. Stoga smatramo da je nedopustivo da se na jednoj od najranjivijih skupina čine uštede uvođenjem, prema najavi, imovinskog cenzusa za primaoce doplatka za tuđu pomoć i njegu, kaže se u priopćenju.

Ranijih godina su proračunska sredstva namijenjena osobama s invaliditetom po pojedinim pozicijama proračuna često bila umanjivana bez prethodne analize i opravdanih razloga. Preporukama smo apelirali da se prilikom planiranja proračunskih sredstava namijenjenih osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju posebno vodi računa o tome da se radi o najosjetljivijoj i najugroženijoj kategoriji društva čiju zaštitu država mora jamčiti. Svaka restrikcija zbog koje bi se odustalo od mjera koja dugoročno razvijaju racionalan sustav utemeljen na socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom dovela bi do neželjenih i nepopravljivih posljedica u budućnosti, poručuje.

Napominje da je taj doplatak i sada među najmanjima u Europi, manji nego u susjednim zemljama Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara izrazile su bojazan da u proračunu nisu predviđena sredstva za nastavak projekta Spinalni centar, za koji su u Ministarstvu zdravlja bila predviđena sredstva iz strukturnih fondova EU u razdoblju do 2020. i potpisan Sporazum sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama. Stoga, ponovno naglašavamo da će uvođenjem imovinskog cenzusa osobe s invaliditetom biti stavljene u lošiji položaj, a činjenica je da većina osoba s invaliditetom već sada živi u uvjetima siromaštva. Posljedice ovakvog zakonskog uređenja za dio osoba s invaliditetom uzrokovao bi pogoršanje njihovog položaja i još veću socijalnu izolaciju, kaže se u priopćenju pravobraniteljice Slonjšak.

11.03.2016. 08:01:00
http://metro-portal.hr/rezanje-naknada-civilnim-invalidima-pravobraniteljica-sokirana/96927/