Metro-portal.hr

objavljeno 09.12.2013. 12:19:15
NOVA NADA?

Revolucionarno liječenje leukemije ubija stanice raka poput prehlade

David Porter sa Sveučilišta u Pennsylvaniji tvrdi da je to jedan od najuzbudljivijih napredaka u području borbe protiv raka

Fotografija vijesti

"Ovo je uistinu uzbudljivo otkriće", izjavila je Dr. Janis Abkowitz sa Sveučilišta Washington iz Seattlea i predsjednica američkog udruženja hematologija. "Sad možemo uzeti stanice pacijenta i programirati ih da napadnu rak.

Naime, znanstvenici iz tri centra za istraživanje raka testiraju zamisao koja bi pomogla borbu imunoloških stanica protiv raka na isti način na koji to čine sa običnom prehladom, reprogramirajući T-stanice oboljelih od raka kako bi uništavale stanice raka.

Ono što mnogima daje nadu jest učinkovitost T-stanica i njihova uspješna borba s rakom.

„Ovo je jedan od najuzbudljivijih napredaka na polju borbe protiv raka koji sam imao priliku vidjeti u posljednjih 20 godina. Ušli smo u potpuno novu sferu medicine", izjavio je David Porter, doktor sa Sveučilišta u Pennsylvaniji.

Osmogodišnja pacijentica Emily Whitehead iz Philisburga bila je u tako lošem stanju da su liječnici predviđali otkazivanje ogana u roku od nekoliko dana. Ona je bila prvo dijete koje su podvrgli ovoj novoj terapiji prije dvije godine, a danas nema nikakvih znakova bolesti.

Brojke u vezi sa istraživanjem ovog sveučilišta su relativno male ali ohrabrujuće: Od 37 odraslih pacijenata koji su bolovali od leukemije, kod 12 je primijećeno povlačenje bolesti, kod osmero je došlo do djelomičnog povlačenja dok su ostali pacijenti prijavili generalno poboljšanje. 

Od 21 slučaja leukemije kod djece, 18 je primijećeno kompletno povlačenje s prilično malim postotkom ponovnog javljanja bolesti.

Tretman pacijentima daje simptome slične gripu, ali čini se da je to mala cijena u usporedbi s izlječenjem. Liječnici također kažu da reprogramirane T-stanice u pacijentima mogu preživjeti i do tri godine.

„Nadamo se da će proces napredovati jako brzo. Ovaj tretman neće biti dostupan sljedeće godine, ali isto tako mislim da nećemo morati čekati ni cijelo desetljeće", izjavio je Porter.

Što se tiče genetskog liječenja, u Europi je zasad odobrena samo jedna vrsta takvog liječenja i to za jednu vrlo rijetku metaboličku bolest.

09.12.2013. 12:19:15
http://metro-portal.hr/revolucionarno-lijecenje-leukemije-ubija-stanice-raka-poput-prehlade/82058/