Metro-portal.hr

objavljeno 31.08.2011. 21:48:00
POZIV NA REFORME

Revolt svećenika u austrijskoj Katoličkoj crkvi

Revolt koji otvoreno podupire 329 svećenika i tri četvrtine javnosti prijeti podjelom u austrijskoj crkvi par tjedana prije dolaska pape Benedikta XVI. u susjednu Njemačku

Fotografija vijesti

Austrijski svećenici koji su se usprotivili svojoj Katoličkoj crkvi pozivima za dopuštenje braka svećenika, zaređivanje žena i druge reforme, uživaju široku potporu javnosti, vidljivo je iz novoobjavljene ankete o tome sporu koji bi mogao odvesti do toga da oni ostanu bez posla, piše Hina.

Tri četvrtine ispitanika u toj tradicionalno katoličkoj zemlji poduprlo je svećenički "Poziv na neposluh", proglas koji je bečki kardinal Christoph Schoenborn usporedio s odlukom neke nogometne momčadi da više ne igra po pravilima.

Revolt koji otvoreno podupire 329 svećenika prijeti podjelom u austrijskoj crkvi nekoliko tjedana prije dolaska pape Benedikta XVI. u susjednu Njemačku. Benedikt (84) odrastao je u bavarskim selima blizu austrijske granice, a Njemačku će posjetiti od 22. do 25. rujna.

Umjesto obična poziva na reforme, crkveni disidenti proglasili su kako će prekršiti crkvena pravila i davati pričest protestantima i ponovno vjenčanim rastavljenim katolicima ili dopuštati laicima da propovijedaju i bez svećenika vode župe.

Schoenborn je dao naslutiti da će te svećenike disciplinirati ako u idućim tjednima ne odustanu od svojih zahtjeva. "Ovo se ne smije nastaviti", rekao je za bečki dnevnik Der Standard. "Ako netko odluči krenuti putem otpadništva, to ima posljedice".

Vođa disidenata Helmut Schueller koji je kao bečki vikar bio Schoenbornov zamjenik od 1995. do 1999. i nekoć je vodio austrijski ogranak Caritasa, kaže da ne kani odustati.

Po njegovim riječima, mnogi svećenici već u tišini ionako krše ta pravila, često i uz znanje svojih biskupa. Cilj je njegove akcije, kaže, natjerati crkvenu hijerarhiju na promjene. Poduprlo ga je otprilike osam posto austrijskih svećenika.

Zadnjih su se desetljeća austrijski katolici reformisti više puta sukobili s konzervativnom politikom pape Benedikta XVI. i njegova prethodnika Ivana Pavla II. i tako je stvoren pokret koji zagovara promjene što ih Vatikan odbija.

31.08.2011. 21:48:00
http://metro-portal.hr/revolt-svecenika-u-austrijskog-katolickoj-crkvi/62765/