Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2009. 09:55:32

Revizija Tribusonovih likova

Predstavljena Tribusonova izabrana djela

(Neja Markičević, CROPIX)

Prvo kolo izabranih djela književnika Gorana Tribusona među kojima su romani i pripovijetke "Trava i korov", "Legija stranaca", "Ne dao Bog većeg zla", "Rani dani" i "Sanatorij" predstavljeni su večeras u zagrebačkoj knjižari Profil megastore.

O knjigama su govorili urednik Zoran Maljković i autor, a dijelove proznih tekstova čitao je dramski umjetnik Vedran Mlikota. Po Maljkovićevim riječima Tribuson je u djelu "Trava i korov" našao najbolji mogući put kako bi čitateljima predstavio priču o odrastanju.

Podsjetio je kako je roman "Legija stranaca" uzbudljiva priča o intelektualnom i emocionalnom sazrijevanju jednoga tinejdžera početkom šezdesetih godina 20. stoljeća.

U romanu "Sanatorij", priču smještenu u prostor istočne Slavonije, Tribuson je ugradio iskustva rada na fantastici, napomenuo je dodavši kako je riječ o romanu u kojem se može vidjeti kaos i besmisao kao i smislen oblik božanske patnje.

Podsjetivši da je "Sanatorij" napisao 1991. u ratu, Tribuson je ocijenio kako je zbog prevladavajućeg pesimizma riječ o netribusonovskom djelu.Svoju trilogiju kao ciklus o odrastanju napisao sam po uzoru na sličnu francusku literaturu, rekao je autor. Prvo kolo Tribusonovih izabranih djela objavio je zagrebački nakladnik Mozaik knjiga.

Goran Tribuson (1948.) jedan od najproduktivnijih i najčitanijih hrvatskih proznih pisaca. Autor je više zbirki priča, romana i filmskih scenarija. (hina/metro-portal)

19.05.2009. 09:55:32
http://metro-portal.hr/revizija-tribusonovih-likova/17938/