Metro-portal.hr

objavljeno 15.08.2019. 10:31:00
PREDSTAVE

Revija sanktpeterburških kazališta u zagrebačkom HNK

Prva predstava na programu bit će, 13. rujna, "drama u dva čina" 'Taras' koju je režirao Sergej Potapov, mlada ruska redateljska zvijezda

Četiri odlične predstave
Četiri odlične predstave (Wikipedia)

Predstava 'Taras' Festivalskog kazališta Baltički dom, po motivima romana 'Taras Buljba' Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, otvorit će 13. rujna XIII. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone, koji u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu do 17. rujna donosi četiri predstave iz Sankt Peterburga.

Kako se ističe u najavi, riječ je o predstavama vodećih kazališnih redatelja iz Sankt Peterburga, čime središnji nacionalni teatar, na čijoj su sceni peterburška kazališta već nastupala u okviru kulturnih programa od 2016. do 2018. godine, nastavlja s predstavljanjem suvremene umjetnosti "sjeverne prijestolnice" Rusije, potičući stvaralačku razmjenu i jačanje kulturno-umjetničkih veza.

Prva predstava na programu bit će, 13. rujna, "drama u dva čina" 'Taras' koju je režirao Sergej Potapov, mlada ruska redateljska zvijezda i dobitnik Nacionalne kazališne nagrade Zlatna maska.

Prema redateljevim riječima, tekst je u potpunosti osuvremenjen, "no ima nešto i od Gogolja": Zapravo su tri autora ove predstave: Gogoljev je tekst za Potapova posebno prilagodio dramski pisac Mihail Baškirov. Rezultat je predstava u kojoj je pažljivo sačuvana središnja linija priče, isprepletena svakojakim zapletima i prožeta magijom. Tu nije riječ ni o kakvoj modi - ta je predstava posveta korijenima: Sergej Potapov unuk je šamana; otuda i brojni poganski detalji i simboli na sceni, stoji u najavi.

- Predstava je poput ljuljačke, na kojoj se ne ljuljaju samo likovi, već i publika. Prvi čin je smjelo zapleten, brz, spretno odigran, pjevan i otplesan. Drugi čin sadržava niz ispovjednih monologa koji plaše, razoružavaju i razotkrivaju cijelu priču u drugom činu. I čini se da samo jaka očinska ruka može zaustaviti ovaj vrtuljak, dodaje se.

U HNK-u Zagreb potom, 14. rujna, gostuje Državno dramsko kazalište Prijut komedianta s baletnom predstavom 'Solaris', "nastavkom razmišljanja, započetih u istoimenom znanstveno-fantastičnom romanu Stanisława Lema".

- Glavno pitanje glasi: Koja sila prethodi čovjeku i određuje njegovo postojanje? Radnja se odvija na stanici Zemlja i u svemirskome prostoru. Odlazeći na međuplanetarno putovanje, čovjek neizbježno uranja u istraživanje vlastitog, unutarnjeg svemira. Možda u njemu leži sila, neizbrisivo svjetlo. Šestero je likova predstave istovjetno, oni su dijelovi jedne osobe, otisci sjećanja njezine podsvijesti. Prateći likove, gledatelj shvaća da je zapravo on glavni lik predstave, ističe se u najavi.

Sanktpeterburško državno akademsko kazalište komedije  N. P. Akimov predstavit će se 15. rujna s komedijom 'Ludi novac' Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, u kojoj "posebna vrsta privremene rime čini zaplet i problematiku satire Ostrovskog relevantnima za današnjicu".

Kao posljednju predstavu u programu, Moliereova 'Tartuffea' 17. rujna zaigrat će na pozornicama središnjeg hrvatskog nacionalnog teatra Sanktpeterburško državno kazalište Masterskaja. U režiji umjetničkog voditelja tog mladog kazališta Grigorija Kozlova, Tartuffe je estet, pjesnik i glazbenik.

- Moliereov 'Tartuffe' je komedija. I predstava teatra Masterskaja je komedija. U početku je sve vrlo smiješno, no, zatim iznenada i odjednom sve postaje vrlo ružno. Ružno zbog uviđanja bespomoćnosti čovjeka pred navirućom silom. Od beskonačnih mogućnosti zla. Od toga što će se odvrtiti krug života, i Tartuffe će se vratiti. On je vječan i neizbježan, napominje se u najavi.

Za vrijeme trajanja festivala, od 12. do 17. rujna, u HNK-u Zagreb bit će postavljena izložba peterburškog fotografa Pavla Frančišina 'Peterburg u zrakama sunca' koja će predstaviti 20 radova urbanog krajolika. Pavel Frančišin bavi se fotografijom od 2008. godine, aktivno radi u Rusiji i inozemstvu kombinirajući komercijalnu i umjetničku fotografiju.

Romantizirajući sliku Sanktpeterburga, autor bilježi njegove glavne atrakcije: stroge siluete palača i katedrala, neobične zavijutke rijeka i kanala, složene obrise lukova mostova. Neobične perspektive i nestandardna kompozicija dočaravaju vizualni portret grada, naglašavajući povezanost s veličanstvenom prošlošću i promjenjivom sadašnjošću.

Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone osnovan je 2007. godine s ciljem jačanja i razvijanja odnosa između Sankt Peterburga i kazališnih centara raznih europskih zemalja kroz razmjenu ideja te održavanje važnih kulturnih događaja. Festivalske predstave do sad su bile predstavljene u Pragu, Helsinkiju, Milanu, Marseillesu, Beogradu, Tallinnu i drugim gradovima.

15.08.2019. 10:31:00
http://metro-portal.hr/revija-sanktpeterburskih-kazalista-u-zagrebackom-hnk/120084/