Metro-portal.hr

objavljeno 11.11.2010. 11:23:49
HRVATSKI KLASICI

Revija hrvatskog filma prvi put u Rimu

Odabrana su filmska djela snimana od 1944., od filma "Lisinski" Oktavijana Miletića, do filmova iz ovogodišnje filmske produkcije

Kino
Kino (Shutterstock)

Revija hrvatskog filma na kojoj će se hrvatska kinematografija predstaviti s 21 filmom, od hrvatskih filmskih klasika do najnovijih ostvarenja, održat će se u Rimu od 11. do 14. studenoga.

Prvi će put talijanska publika imati priliku upoznati najzanimljivija i najuspješnija djela hrvatske kinematografije u poznatome talijanskom kinematografskom centru "Trevi", u neposrednoj blizini Fontane di Trevi.

Organizatori revije su Metafizika d.o.o i Arte di Tannai, u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom - Hrvatskom kinotekom, Centro Sperimentale del Cinema, Cineteca Nazionale te hrvatskim veleposlanstvom u Rimu.

Odabrana su filmska djela snimana od 1944., od filma "Lisinski" Oktavijana Miletića, do filmova iz ovogodišnje filmske produkcije - "Poplava" Gorana Devića iz 2010., kratkometražnog filma "Žuti mjesec" Zvonimira Jurića iz 2009. te njihova zajedničkog ostvarenja - filma "Crnci" iz 2009.

Prikazat će se veliki hrvatski filmski klasici kao što su "Lisice" Krste Papića iz 1969., "Rondo" Zvonimira Berkovića iz 1966., "H-8" Nikole Tanhofera iz 1958. te najgledaniji hrvatski film "Tko pjeva zlo ne misli" Krešimira Golika iz 1970.

U odabiru su i filmovi "Ritam zločina", "Kako je počeo rat na mom otoku", "Dečko kojem se žurilo", "Ta divna splitska noć", "La strada" te film "Volim te". Talijanska publika vidjet će i "Tri ljubavne priče", "Prljavi mali mjehurići", "Metastaze" te "Trg 20. stoljeće na filmu".

Crtani film predstavljen je važnim djelima hrvatske kinematografije - filmom "Surogat" Dušana Vukotića iz 1961., filmom "Maestro Koko" Zlatka Grgića iz 1968. te jednim filmom iz čuvene serije djela o profesoru Baltazaru "Drama oko cvijeća" iz 1977. Ante Zaninovića.

U sklopu Susreta s hrvatskim filmom u Rimu održat će se i okrugli stol o hrvatskoj kinematografiji na kojem će sudjelovati: Goran Dević (redatelj), Carmen Lhotka (pročelnica Hrvatske kinoteke), Sanja Ravlić (odgovorna za razvoj, Hrvatski audiovizualni centar) i Sergio Germani Grmek (povjesničar i filmski kritičar).

"Svrha smotre je promovirati hrvatsku kinematografiju, predstaviti hrvatske filmske autore i poboljšati koprodukcijsku i poslovnu suradnju između Italije i Hrvatske na području filmske umjetnosti. Ujedno je to prilika da se rimska i talijanska kulturna javnost upozna s hrvatskom filmskom kulturom i kinematografskom proizvodnjom najbližeg susjeda", rekla je nositeljica projekta Tina Hajon.(hina/metro-portal)

11.11.2010. 11:23:49
http://metro-portal.hr/revija-hrvatskog-filma-u-rimu/51040/