Metro-portal.hr

objavljeno 28.07.2010. 20:01:00
TRAŽE SE DONACIJE

Restauracija rimskog Koloseuma stajat će 25 milijuna eura

Na pročelju Koloseuma su vidljivi tragovi nevremena i automobilskog onečišćenja, a u svibnju su s tog spomenika otpadali i oveći komadi žbuke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

U potrazi za sponzorima početkom kolovoza bit će raspisan natječaj za prikupljanje 25 milijuna eura potrebnih za obnovu Koloseuma, simbola Rima koji je sada u derutnu stanju, objavili su u srijedu ministar kulture Sandro Bondi i gradonačelnik Rima Gianni Alemanno.

"Suočeni smo s velikim izazovom koji će na međunarodnoj razini biti primjer ujedinjenja snaga privatnog i državnog sektora", ocijenio je Alemanno. Za primjer je naveo restauraciju Michelangelovih freski u Sikstinskoj kapeli koje su ponovo zabljesnule zahvaljujući pokroviteljima.

U službenom listu će 4. kolovoza biti objavljen natječaj, a kandidati će moći predati svoje ponude do 15. rujna. Radovi bi mogli početi nakon listopada i trajati dvije godine, rekao je ministar kulture i naglasio da su u potragu za sponzorima koji bi financirali radove krenuli zbog teške gospodarske situacije. Bit će određena i ograničenja za reklame pa se na skelama neće isticati logo tvrtke sponzora, a poruke tvrtke će morati biti inovativne i nipošto napadne te isticati kulturnu vrijednost restauracije.

Na pročelju Koloseuma su vidljivi tragovi nevremena i automobilskog onečišćenja (2.000 automobila na sat, kako tvrde ekolozi), a u svibnju su s tog spomenika otpadali komadi žbuke. Broj posjetitelja rastao je u zadnjih desetak godina s milijun na 6 milijuna. Razlog tomu je planetarni uspjeh filma Ridleya Scotta "Gladijator" iz 2000. Gradnja Koloseuma počela je 72. godine u doba cara Vespazijana, a dovršena je desetak godina poslije, za vladavine njegova sina Domicijana.

Koloseum je imao 50.000 mjesta za sjedenje (i 10.000 stajaćih mjesta), pa čak i pokretni krov od platna. Bio je to veličanstveni kompleks graditeljstva i kiparstva u kojem su održavane i pomorske bitke s pravim brodovima. Za te bi prigode arena bila potpuno ispunjena vodom, a kanal za dotok vode se još uvijek nalazi ispod crkve sv. Klementa, nedaleko od Koloseuma. (hina/metro-portal)

28.07.2010. 20:01:00
http://metro-portal.hr/restauracija-rimskog-koloseuma-stajat-ce-25-milijuna-eura/45299/