Metro-portal.hr

objavljeno 06.02.2008. 03:09:43

Republikanci sigurni, demokrati na čekanju

Demokratski kandidat mogao bi biti poznat tek u kolovozu

Amerikanci su jučer ‘odradili’ svoj veliki birački dan tzv. super utorak. Birači od Istočne do Zapadne obale izašli su na stranačke predizbore u 24 savezne države i Američkoj Samoi. Rezultati  tih predizbora mogli bi biti ključni za odluku o predsjedničkim nominacijama republikanaca i demokrata.

Glasovalo se o 1681 od 2025 delegata koliko ih je potrebno za osvajanje demokratske nominacije, dok republikanci odlučuju o 1023 od 1091 delegata potrebnog za nominaciju. Glavnina predizbora odvijala se po modelu klasičnog tajnog glasovanja, a sedam demokratskih i osam republikanskih po modelu ‘caucausa’ - stranačkih biračkih skupova na kojima se glasuje javno, uz puno agitiranja i rasprave o kandidatima i njihovim programima.

Predizbori će vjerojatno biti odlučujući za republikansku utrku, s obzirom na dvoznamenkastu prednost koju glavni favorit John McCain ima ispred Mitta Romneya i pravilo po kojem pobjednik u devet od 21 države odnosi sve delegate. U centru pažnje, posebno demokratskih kandidata među kojima se vodi tijesna utrka, jesu velike države - Kalifornija, New York, Illinois, New Jersey, Missouri i Georgia.

Analitičari predviđaju da će u njima najviše glasova dobiti senatorica iz New Yorka Hillary Clinton, dok njezin najveći protivnik, senator Barack Obama ima jasnu prednost u sedam država koji održavaju ‘caucause’.

ModeliGlavnina izbora odvijala se po modelu tajnog glasovanja, dok se jedan dio održavao na stranačkim skupovima na kojima se glasaovalo javno.Birališta su sinoć najranije zatvorena u Georgiji, gdje je prema projekcijama CNN-a najviše glasova pripalo Obami. No, glasovi osvojeni za vrijeme ‘super utorka’ neće, čini se, donijeti konačno rješenje situacije u demokratskom taboru. Na demokratskim predizborima delegati se dijele razmjerno osvojenom broju glasova, što će utrku Hillary i Obame vjerojatno produljiti i iza ‘super utorka’, možda i do konvencije potkraj kolovoza. 

Piše: METRO
06.02.2008. 03:09:43
http://metro-portal.hr/republikanci-sigurni-demokrati-na-cekanju/2461/