Metro-portal.hr

objavljeno 03.11.2010. 11:48:46
IZBORI U SAD-U:

Republikanci osvojili Predstavnički dom, demokrati sačuvali Senat

Rezultati pokazuju snažan pomak udesno u cijeloj zemlji, a birači su ponajviše nezadovoljni gospodarskom politikom

Republikanci osvojili Predstavnički dom, demokrati sačuvali Senat
Republikanci osvojili Predstavnički dom, demokrati sačuvali Senat (Getty Images)

Oporbeni republikanci osvojili su uvjerljivu većinu na izborima za Predstavnički dom američkog Kongresa, dok su demokrati uspjeli sačuvati minimalnu većinu u Senatu, prema nepotpunim rezultatima kongresnih i guvernerskih izbora održanih u utorak.

Dosadašnji rezultati pokazuju snažan pomak udesno u cijeloj zemlji, čemu je pridonio i uspjeh 20-ak republikanskih kandidata koje je podržao konzervativni pokret Tea Party. No, demokrati su uspjeli dobiti neke vrlo tijesne utrke, te su uz pobjedu čelnika senatske većine Harryja Reida u Nevadi uspjeli zadržati većinu u Senatu, a time i djelomičnu kontrolu nad zakonodavnim procesom u Kongresu.

Na glasovanju za svih 435 mjesta u Predstavničkom domu Kongresa, republikanci su osvojili 234 mjesta, demokrati 180, a rezultat za 21 mjesto još nije odlučen. U glasovanju za 37 od 100 mjesta u Senatu, demokrati su zadržali minimalnu većinu s 51 mjestom, republikanci su osvojili 47, a dva mjesta još nisu odlučena.

Republikancima je bilo potrebno osvojiti 39 mjesta koja su do sada držali demokrati da preuzmu kontrolu u Predstavničkom domu, a dosadašnji rezultati govore da su osvojili više od 50 mjesta. Mnogi dugogodišnji demokratski zastupnici izgubili su mjesta u Predstavničkom domu, a deseci demokrata izabranih u taj dom 2008. zajedno s izborom predsjednika Obame u Bijelu kuću, izbačeni su na valu nezadovoljstva birača. Podjednako loše rezultate zabilježili su liberali, umjereni i konzervativni demokrati.

Analitičar instituta za ispitivanje javnog mnijenja Pew Centar, Andrew Kohut, ocijenio je da presudnu odluku odigrao "jaz u entuzijazmu" birača, jer su prema izlaznim anketama konzervativci imali snažan odziv, dok su mladi birači i Amerikanci afričkog podrijetla znatno podbacili u usporedbi s 2008. godinom, kada je njihov izlazak na birališta bio ključan za pobjedu Obame.

Diljem SAD-a biralo se i 37 od 50 guvernera, te zastupnici zakonodavnih tijela saveznih država.

U tijesnoj utrci u Ohiju, republikanac John Kasich pobjedio je demokratskog guvernera Teda Stricklanda. U Kaliforniji je politički veteran, demokrat Jerry Brown, porazio republikansku kandidatkinju, milijarderku Meg Whitman, koja je u kampanju uložila vlastitih 160 milijuna dolara. Republikanci su osvojili još nekoliko guvernerskih mjesta u Tennesseeju, Kansasu, Michiganu i Oklahomi, gdje je kongresnica Marija Fallin postala prva žena guverner. Susana Martinez, republikanska kandidatkinja latinoameričkog podrijetla, pobjedila je u izboru za guvernera Novog Meksika.

Demokrati su zadržali guvernerska mjesta u Coloradu, Massachusettu, Marylandu, New Hampshireu i New Yorku. Republikanci su zadržali većinu u državnim kongresima u Alabami, Arizoni, Georgiji, Idahu, Nebraski, Nevadi, Južnoj Karolini, Južnoj Dakoti, Teksasu i Utahu.

Rezultati nacionalnih izlaznih anketa, koja je analizirao institut Pew, pokazali su da 41 posto birača koji su glasovali u utorak sebe naziva konzervativnima, prema od 32 posto na izborima 2006. i 34 posto na izborima 2008. Biračko tijelo bilo je i starije u prosjeku, s 25 posto birača sa 65 ili više godina, što je povećanje od 16 posto prema 2008. godini.

Gospodarstvo je najvažnije pitanje s kojim se suočava SAD, prema 62 posto birača. Čak 88 posto birača reklo je da stanje gospodarstva kao "nije dobro" ili je "loše", dok je 42 posto kazalo da financijski stoje "lošije nego prije dvije godine".

Unatoč financijski teškim vremenima, ovogodišnja je kampanja za kongresne izbore bila najskuplja u povijesti SAD-a, s procijenjenom potrošnjom oko četiri milijarde dolara. (hina/metro-portal)

03.11.2010. 11:48:46
http://metro-portal.hr/republikanci-osvojili-predstavnicki-dom-demokrati-sacuvali-senat/50647/