Metro-portal.hr

objavljeno 16.08.2010. 00:48:00
MUSLIMANSKI CENTAR

Republikanci: Obama je izgubio vezu s nacijom

Republikanci su se oštro okomili na Obamu zbog njegovih izjava o gradnji muslimanskog centra u New Yorku

Barack Obama
Barack Obama (Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama našao se u nedjelju na udaru kritika republikanaca zbog svoje izjave o kontroverznom planu gradnje muslimanskog kulturnog centra u New Yorku.

Obama je u petak dao izjavu protumačenu kao potporu centru nazvanom Cordoba House koji će biti sagrađen nedaleko od mjesta na kojem su se nalazili tornjevi blizanci Svjetskog trgovinskog centra srušeni u napadima 11. rujna 2001.

Pojašnjavajući u subotu svoje riječi, Obama je rekao da podržava pravo muslimana da sagrade centar, ali nije želio komentirati "mudrost" odluke da se centar sagradi u donjem Manhattanu.

>>Obama podržava gradnju džamije u blizini srušenih Blizanaca

Istaknuti republikanci protive se predloženoj lokaciji, upozoravajući da bi to ponovno otvorilo rane izazvane terorističkim napadom.

"Ovdje nije riječ o vjerskoj slobodi jer svi poštujemo pravo svakog čovjeka da vjeruje u skladu s onime što mu nalaže savjest... ali mislim da nije mudro sagraditi džamiju na mjestu na kojem je 3.000 Amerikanaca poginulo zbog terorističkog napada", rekao je teksaški republikanac John Cornyn,

"Meni to pokazuje da su Washington, Bijela kuća, administracija, sam predsjednik izgubili vezu s nacijom", dodao je.

Republikanski kongresnik Peter King iz New Yorka, koji se također protivi spornoj lokaciji, rekao je da je Obama jasno ostavio dojam da podržava gradnju centra, a potom se idući dan povukao.

"Ako se predsjednik želio u to upuštati, trebao je biti mnogo jasniji, mnogo precizniji, a ne mijenjati odluku iz dana u dan o pitanju koje zadire u naš ustav", rekao je King.

16.08.2010. 00:48:00
http://metro-portal.hr/republikanci-obama-je-izgubio-vezu-s-nacijom/46206/