Metro-portal.hr

objavljeno 17.11.2010. 09:35:00
AUSTRALIJA

Republikanci će vjenčanje princa Williama iskoristiti za antimonarhijsku kampanju

Iako je danas neovisna federacija, Australija i dalje ima britanskog monarha kao titularnog šefa države. Nekim Australcima to smeta

Princ William sa zaručnicom
Princ William sa zaručnicom (Getty Images)

Australci koji se zalažu za prekid svih veza s britanskom monarhijom i proglašenje republike namjeravaju iskoristiti vjenčanje princa Williama sljedeće godine za svoju kampanju. "To je odlična prilika da naglasimo anakronizam monarhije za Australiju. Ona je sjajna za Britaniju, ali Australiji ne bi trebala značiti ništa", izjavio je potpredsjednik Australskog republikanskog pokreta John Warhurst.

Australija je u prošlosti bila britanska kolonija u koju su Britanci slali svoje zatvorenike i političke protivnike. Iako je danas neovisna federacija, Australija i dalje ima britanskog monarha kao titularnog šefa države. Ankete pokazuju da se većina stanovnika zalaže za uvođenje republike, s predsjednikom koji će se birati na neposrednim izborima. Referendum za republiku 1999. godine bio je neuspješan jer je ponuđeni model predviđao da predsjednika bira parlament.

Australija je danas najmultikulturalnije društvo na svijetu, sa stanovništvom koje vuče porijeklo iz 150 zemalja, od kojih mnogi s Britanijom i njezinom krunom nemaju nikakve veze. Warhurst je rekao da mala, ali utjecajna australska Stranka zelenih planira u parlamentu predložiti zakon o održavanju referenduma za republiku 2011. godine. "Veseli nas što ćemo vjenčanje princa Williama i Kate Middleton moći povezati s našom kampanjom i argumentacijom protiv monarhije. Medijska pompa povodom raskošna vjenčanja idealna je za političku i ustavnu debatu u Australiji", rekao je Warhurst. (hina/metro-portal)

17.11.2010. 09:35:00
http://metro-portal.hr/republikanci-ce-vjencanje-princa-williama-iskoristiti-za-antimonarhijsku-kampanju/51322/