Metro-portal.hr

objavljeno 14.08.2012. 08:36:00
ŽELIM VELIKU ZDJELU... SALATE

Reprogramirajte svoj mozak na zdravu hranu

Mi smo probali i zbilja radi! Probajte i vi reprogramirati sami sebe u samo tri koraka!

Salate su sjaja ideja za dijetu
Salate su sjaja ideja za dijetu (Arhiva)

Otvorite li čokoladu  i stavite ju na stol, najvjerojatnije ćete pojesti cijelu. Kad je u pitanju šarena bombonijera  situacija je još gora jer naravno da vas zanima kakav okus ima ona sa zelenim omotom, i ona sa zlatnim i ona bez omota i...

Tijekom ljudskog razvoja, većinom ljudi nisu imali dovoljno hrane pa je brzo taloženje masnoća bilo od životne važnosti. Da bi izbjegli smrt od gladi, mozak je naučio primjećivati visoko kaloričnu hranu te odmah stvoriti želju da se ista konzumira. Sjetite se samo koliko puta ste ušli u pekaru iz koje se širio miris toplih peciva i pojeli svježu krafnu,  a da zapravo niste uopće bili gladni?

Rađamo se s određenom željom prema masnoj hrani, ali želju potičemo jedući velike količine te namirnice. Također mjesto rođenja utječe na želju prema određenoj hrani. Rastete li u Indiji vjerojatno ćete voljeti ljutu hranu, na mediteranu ribu, ali i tjestenine, a u Americi smrznuti jogurt i prženu hranu.

Donosimo vam kako zavoljeti zdravu hranu i osjećati želju za njom u samo tri koraka:

1. Očistite kuću od nezdrave hrane

Imate skladište slatkiša? Strateški razmještene posudice sa slatkim ili slanim grickalicama? Izbacite sve iz kuće! Ako povremeno i kupite neki slatki grijeh, riješite ga što prije. Pojedite komadić i podijelite ostalo sve drugima.

2. Nosite zdravu hranu svugdje sa sobom

Jabuka ili neko drugo voće koje možete nositi sa sobom i konzumirati kad god dobijete želju za nezdravom hranom.

3. Zakopajte željenu hranu u sredinu obroka

Prva dva tjedna najbolje bi bilo da uopće ne jedete nezdravu hranu kako biste se barem malo odvikli od tog okusa. Nakon toga možete si dozvoliti do 100 kalorija te hrane, ali unutar zdravog obroka. Jedete li nezdravo na početku obroka mozak pamti kako vam je ta hrana donijela sitost i sreću, a ako ju jedete na kraju, mozak će to upamtiti kao posljednji fini slatki okus. U „sendviču" vaš mozak neće toliko reagirati na tu vrstu hrane.

Najljepše od svega je što ćete vrlo brzo osjetiti potrebu jesti sve više zdrave grane, a masna, ne zdrava hrana neće vam se više sviđati. Vaš mozak je reprogramiran!

14.08.2012. 08:36:00
http://metro-portal.hr/reprogramirajte-svoj-mozak-na-zdravu-hranu/62015/