Metro-portal.hr

objavljeno 19.12.2018. 08:01:00
TUŽNO

Reporteri bez granica: novinari su i dalje meta

U 2018. godini ubijeno je 80 novinara – zastrašujuća je bilanca godišnjeg izvješća Reportera bez granica. Na ljestvici slobode medija Hrvatska i druge zemlje regije su popravile rejting, samo je Srbija pala za 10 mjesta

Nije lako biti novinar
Nije lako biti novinar (Arhiva)

Ove godine je zabilježeno 15 ubijenih novinara više nego prošle godine, kaže se u godišnjem izvješću nevladine organizacije Reporteri bez granica. Više od polovice novinara ubijeno je u pet zemalja: Afganistanu, Siriji, Meksiku, Jemenu i Indiji. „Brojke iz godišnje bilance pokazuju da su oružani sukobi i dalje širom svijeta najveća opasnost za novinare. No zastrašujuće je da je istodobno tako mnogo novinara ubijeno izvan ratom zahvaćenih područja", kaže predstavnik Reportera bez granica Michael Rediske. I dodaje: „Počinitelji i naručitelji mogu prečesto računati s time da će čak i ubojstva ostati bez posljedica."

Na ovogodišnjoj ljestvici slobode medija vode Norveška, Švedska i Nizozemska, dok je Njemačka na 15. mjestu. Od država nastalih na području bivše Jugoslavije stanje slobode medija se znatno pogoršalo jedino u Srbiji, koja je ove godine sa 66. pala na 76. mjesto. Najbolje je rangirana Slovenija (32. mjesto, poboljšanje za pet mjesta), Bosna i Hercegovina (62., poboljšanje za tri mjesta), Hrvatska (69., poboljšanje za pet mjesta), Kosovo (78., poboljšanje za četiri mjesta), Crna Gora (103., plus tri) i Makedonija (109., plus dva).      

Afganistan ostaje opasna zemlja

Zemlje u kojima je ubijeno najviše novinara i medijskih djelatnika bile su: Afganistan (15), Sirija (11), Meksiko (9), Jemen (8) i Indija (6). I u SAD-u je ove godine ubijeno šest novinara, od toga je četvero njih stradalo 28. lipnja u napadu na  redakciju lokalnog lista „Capital Gazette". 

49 osoba je ciljano ubijeno baš zbog svoje novinarske djelatnosti, dok je 31 osoba poginula za vrijeme izvještavanja. Tri žrtve bile su žene. U proteklih deset godina širom svijeta ubijena su 702 profesionalna novinara.

Meksiko: novinari u borbi protiv korupcije i droge

44 medijska djelatnika poginula su na područjima na kojima se vode oružani sukobi. Od zemalja u kojima nema rata na prvom mjestu je po broju stradalih - Meksiko. Ondje posebno opasno žive novinari koji izvještavaju o korupciji i trgovini drogom. Kako ističu Reporteri bez granica, zaštita koja se tamo pruža ugroženim novinarima je često nedovoljna i neučinkovita. 

Među smrtno stradalima nisu samo profesionalni novinari i medijski djelatnici, nego i tzv. građanski novinari, tj. građani koji istražuju i objavljuju informacije na raznim platformama. Broj žrtava među njima se u odnosu na prošlu godinu skoro udvostručio: porastao je sa sedam na 13. Takva vrsta novinarstva sve važniju ulogu posebno igra u zemljama s autoritarnim režimima i u ratnim područjima, zato što su te regije za profesionalne novinare često nedostupne. 

150 novinara u zatvorima

Ove godine je porastao i broj novinara i medijskih djelatnika koji su završili u zatvoru: sa 107 u 2017. na 150 u prvih 11 mjeseci ove godine. Razlog su stroži zakoni usmjereni protiv online-novinara i društvenih mreža, recimo u Kini, Egiptu, Iranu i Saudijskoj Arabiji.

1.12. ove godine u zatvorima se širom svijeta zbog svog posla nalazilo 348 suradnika medija. Više od polovice zatvorenika je u samo pet zemalja: Kini (60), Egiptu (38), Turskoj (33), Iranu (28) i Saudijskoj Arabiji (28).

Reporteri bez granica u svom godišnjem izvješću pokazuju i koliko je zabrinjavajuća situacija u Kini, najmnogoljudnijoj državi svijeta. Među zatvorenicima je 48 građanskih novinara, koji pokušavaju zaobići sve strožu kontrolu koju Komunistička partija vrši nad tradicionalnim medijima pa objavljuju tekstove na društvenim mrežama i drugim internetskim platformama. Neki od njih su u zatvoru završili zbog jednog jedinog napisa na društvenim mrežama. Mnogi zatvorenici u Kini izvrgnuti su zlostavljanjima. Deset kineskih građanskih novinara je u tako teškom zdravstvenom stanju, da bi mogli umrijeti u zatvoru.

Problematična Turska

Kada je riječ o zatvaranju novinara, problematična je i Turska. Ova članica NATO-a je zemlja u kojoj se zbog svog posla u zatvorima nalazi najviše profesionalnih novinara. Ove godine ih je nešto manje nego u 2017., ali to ne znači da je situacija bolja. Mnogi od onih koji su pušteni na slobodu, poput Nijemca Deniza Yücela koji je vjerojatno najpoznatiji slučaj, još čekaju na sudsku presudu u prvom ili drugom stupnju.

Reporteri bez granica već dugo traže imenovanje posebnog UN-ovog povjerenika za zaštitu novinara. On bi mogao koordinirati rad država članica i pokušati provoditi postojeće međunarodno-pravne propise za zaštitu novinara.

Piše: Friedel Taube/DW
19.12.2018. 08:01:00
http://metro-portal.hr/reporteri-bez-granica-novinari-su-i-dalje-meta/115978/