Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2012. 21:09:09
EURO 2012.

Remi Poljske i Grčke na otvaranju Eura

Ogled između Poljske i Grčke bila je jedan od najuzbudljivijih otvarajućih utakmica u povijesti europskih prvenstava u kojoj nije manjkalo preokreta i dubioznih sudačkih odluka

Fotografija vijesti

U utakmici 1. kola A skupine EURA u Varšavi su nogometaši Poljske i Grčke igrali 1:1 (1:0). Bila je to jedna od najuzbudljivijih otvarajućih utakmica u povijesti europskih prvenstava u kojoj su Grci s igračem manje postigli zgoditak i promašili jedanaesterac za pobjedu. Za Poljsku je strijelac bio Robert Lewandowski (17), a za Grčku Dimitris Salpingidis (51), javlja Hina.

Bila je to odlična utakmica puna preokreta, Poljaci su poveli u 17. minuti golom Lewandowskog, dominirali u prvom dijelu, a Grci su još pred kraj poluvremena ostali sa igračem manje. No, u nastavku potpuni preokret, Salpingidis, koji je ušao u drugom poluvremenu, donio je Grčkoj poravnanje u 51. minuti, a potom je izborio 11-erac i isključenje poljskog vratara. No, Karagounis nije iskoristio penal.

Poljaci su krenuli silovito vođeni fanatičnom publikom, a prva prijetnja stigla je u 4. minuti kada je Murawski pucao sa vrha kaznenog prostora, a golman Chalkias akrobatskom obranom spašava Grke.

U 14. minuti Piszczek se probio po desnoj strani, oštro ubacio u grčki peterac, ali Lewandowski je bio prekratak. No, tri minute kasnije slična akcija, ovaj puta Jakub Blaszczykowski je prošao po desnoj strani i odlično uposlio Lewandowskog, koji glavom pogađa mrežu za vodstvo Poljske. Odličan primjer suradnje dvojca iz Borussije Dortmund.

Poljaci su mogli voditi 2-0 u 38. minuti, ali branič Perquis puca pored gola sa desetak metara udaljenosti.

Grci su samo jednom ozbiljnije zaprijetili u prvom poluvremenu, i to iz prekida. Karagounis je ubacio u kazneni prostor, a Gekas glavom šalje loptu pored vratiju.

Dodatni šok za Grčku dogodio se u 44. minuti, kada je drugi žuti karton i isključenje zaradio Papastathopoulos.

Salpingidis, koji je ušao u drugom poluvremenu, već je nakon pet minuta uzvratio je za ukazano mu povjerenje i donio je Grčkoj poravnanje u 51. minuti. Nakon ubačaja sa desne strane pogriješio je poljski vratar Szczesny, a Salpingidis je lakoćom pogodio mrežu.

U 63. minuti velika šansa za Grčku, ali Samaras iz neposredne blizine puca pored gola.

Nakon toga, novi šok za Poljake vratar Szczęsny dobio je crveni karton jer je oborio u 16-ercu Salpingidisa. Kazneni udarac za Grčku izveo je u 71. minuti Karagounis, ali pričuvni vratar Przemyslaw Tyton, koji je zamijenio isključenog Szczęsnyja, uspio je obraniti 11-erac, i ostalo je 1-1.

Do kraja susreta više nije bilo ozbiljnijih prigoda.

POLJSKA: Szczesny (CK, 69), Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch, Blaszczykowski, Polanski, Murawski, Rybus (vratar Tyton, 69), Obraniak, Lewandowski.

GRČKA: Chalkias, Torosidis, Avraam Papadopoulos (Kyriakos Papadopoulos, 37), Papastathopoulos (CK-44), Holebas, Maniatis, Katsouranis, Karagounis, Ninis (Salpingidis, 46), Gekas (Fortounis, 68), Samaras.

STRIJELCI: 1-0 Lewandowski (17), 1-1 Salpingidis (51).

CRVENI KARTONI: (Papastathopoulos, Grčka 44), (Szczesny, Poljska 69).

SUDAC: Carlos Velasco Carballo (Španjolska).

STADION: Nacionalni stadion u Varšavi.

GLEDATELJA: 58.000

08.06.2012. 21:09:09
http://metro-portal.hr/remi-poljske-i-grcke-na-otvaranju-eura/71776/