Metro-portal.hr

objavljeno 01.08.2020. 17:01:00
WOW!

Rembrandtov autoportret prodan za više od 16 milijuna eura

Jedan od triju Rembrandtovih autoportreta koje je posjedovao privatni kolekcionar prodan je za gotovo 16 milijuna eura, čime je postavljen novi rekord, na dražbi kuće Sotheby's naslovljenoj "Od Rembrandta do Richtera"

Dobra lova...
Dobra lova... (Arhiva)

Procjene su govorile da bi djelo moglo biti prodano po cijeni od 13 do 18 milijuna eura, a nakon šest minuta nadmetanja prodano je za 16 milijuna.

Time je postignut novi rekord jer je do sada najvišu svotu za umjetnikov autoportret postigao onaj iz 2003., prodan za 7,5 milijuna eura.

Slika je nastala 1632. u vrijeme kada je flamanski majstor imao 26 godina i na njoj je odjeven u crno s pustenim šeširom i bijelim čipkastim ovratnikom.

Sotheby's navodi da je ta odjeća bila službena, a razlog je možda taj što se umjetnik želio prikazati u ljepšem svijetu u vrijeme kada se udvarao bogatoj djevojci koja će mu postati muza i supruga, Saskiji van Uylenburgh, kako bi privolio roditelje da mu daju njezinu ruku.

Djelo je nastalo kada se slikar nastanio u Amsterdamu i možda je bio neka vrsta posjetnice za privlačenje klijentele koja će naručivati njegove slike.

Zbog pandemije koronavirusa, Sotheby's je odlučio održati u jednoj večeri prodaju više od 500 djela iz svih razdoblja, od starih majstora do suvremenih likovnih umjetnika pod naslovom "Od Rembrandta do Richtera".

01.08.2020. 17:01:00
http://metro-portal.hr/rembrandtov-autoportret-prodan-za-vise-od-16-milijuna-eura/126617/