Metro-portal.hr

objavljeno 25.08.2011. 19:29:00
OPREZ

Rekreativci izloženi srčanom zastoju

Preko 90 posto srčanih zastoja zbilo se kod rekreativaca tijekom vožnje bicikla ili trčanja, u dobi od 35 do 65 godina

Rekreativci, pazite na svoje granice

Srčani zastoj kod odraslih osoba u toku bavljenja rekreativnim sportom češći je nego što se mislilo, pokazuje francusko istraživanje objavljeno u časopisu Circulation.

Tim stručnjaka proučio je u Francuskoj 820 slučajeva prestanka rada srca tijekom sportskih aktivnosti u razdoblju od pet godina i utvrdio da je on učestaliji nego što se ranije vjerovalo.

"Iznenadna smrt vezana uz sport u općoj populaciji značajno je češća nego što se prije mislilo", napisao je voditelj istraživanja Eloi Marijon s pariškog centra za istraživanje kardiovaskularnih bolesti.

"Ne možemo poručiti da je sport opasan za zdravlje", poručio je Marijon ističući da nalazi ukazuju na važnost primjene tehnike oživljavanja na mjestu događaja.

U istraživanju se navodi da podaci pokazuju da je srčani zastoj doveo tek do četiri ili pet smrtnih ishoda godišnje na svakih milijun stanovnika.

Tim je analizirao podatke od službe hitne pomoći koja se odazivala na pozive u slučajevima srčanog zastoja kod rekreativaca. U razdoblju od 2005. do 2010. istraživači su ušli u trag svim slučajevima srčanih zastoja povezanih sa sportom kod adolescenata i odraslih u 60 od 96 okruga u Francuskoj.

Od ukupno 820 srčanih zastoja 50 ih je zabilježeno kod mladih atletičara u dobi od 10 do 35 godina dok ih se više od 90 posto zbilo tijekom rekreativnog sporta, najčešće vožnje biciklom ili trčanjem, kojim su se bavili inače zdrave osobe u dobi od 35 do 65 godina. Prema istraživanju u 95 posto slučajeva srčanog zastoja radilo se o muškarcima.

U 253 slučaja bolesnici su stigli do bolnice živi, a u konačnici 128 ih je preživjelo.

25.08.2011. 19:29:00
http://metro-portal.hr/rekreativci-izlozeni-srcanom-zastoju/62578/