Metro-portal.hr

objavljeno 30.03.2019. 15:01:00
LOŠE...

Rekordno visoke temperature na Aljasci

Na Arktiku globalno zatopljenje dvaput je brže od svjetskog prosjeka zbog smanjivanja morskog leda i povećanja temperature u Arktičkom oceanu

Led se rastapa
Led se rastapa (Arhiva)

Aljaska je već tjednima u čudnoj situaciji, jer su prosječne temperature i do 15 stupnjeva više od prosječnih za ovo doba godine. 

- Veljača i ožujak bili su izvanredno blagi. Na mnogim mjestima bit će potučen rekord u blagim temperaturama za ožujak, rekao je Rick Thoman, stručnjak iz Centra za procjenu i politiku klime na Aljasci.

Gradovi kao što su Wainwright, Nuiqsut, Kaktovik i Barrow, smješteni na sjeveru Aljaske, nasuprot Arktiku, mogli bi ovaj vikend izmjeriti temperature više za 14 do 22 stupnja Celzijevih u odnosu na redovite temperature u ovo doba godine.

- U Barrowu smo ovaj mjesec imali pet dana u kojima smo izmjerili rekordnu temperaturu za ovo doba godine, kazao je znanstvenik.

- U četvrtak 28. ožujka, rekord je iznosio -1,1 stupanj Celzijev. A redovita, u tom području normalna temperatura, iznosi -19,4 st. C, objasnio je.

- Sada u ožujku uživamo u temperaturi kakva je uobičajena za travanj ili svibanj, rekao je Thoman.  Na Arktiku globalno zatopljenje dvaput je brže od svjetskog prosjeka zbog smanjivanja morskog leda i povećanja temperature u Arktičkom oceanu. 

- Aljaska je izložena toj pojavi koja ima velike posljedice na stanovništvo, na faunu i gospodarstvo, rekao je Thoman.

Brojne utrke psećih zaprega zbog toga su ove godine morale biti otkazane, a za slavnu utrku Iditarod valjalo je promijeniti itinerer, jer se led otopio pa je more prekrilo dio trkaće staze.  Neki su ribari morali odustati od lova na rakove, jer je led bio pretanak ili ga čak nije bilo.

Nadalje, postoji opasnost da to zatopljenje poremeti razmnožavanje tuljana, jer ženke moraju imati čvrstu podlogu za okot.

Zatopljenje se odražava i na kretanje stanovništva Aljaske gdje se "zimi led otapa i pretvara u vodene tokove kojima se stanovništvo služi za putovanje između sela, primjerice rijekom Kuskokwim", kaže Amy Holman, regionalna koordinatorica Američke atmosferske agencije. (NOAA).

30.03.2019. 15:01:00
http://metro-portal.hr/rekordno-visoke-temperature-na-aljasci/117729/