Metro-portal.hr

objavljeno 05.04.2011. 14:22:00
OŽUJSKO LUDILO

Reklamu od 30 sekundi u finalu UConn-Butler platili 1,2 milijuna dolara

"Ožujsko ludilo", kako Amerikanci popularno zovu doigravanje sveučilišnog prvenstva u košarci, počinje sredinom ožujka, a završava prvog vikenda u travnju

Susret UConn Butler
Susret UConn Butler (YouTube)

Velikim finalom na Reliant stadionu u Houstonu pred 70.376 gledatelja u kojem je Connecticut pobijedio Butler 53:41 završilo je ovogodišnje "ožujsko ludilo" (March Madness). Za 30 sekundi tv reklame tijekom finala oglašivači su morali platiti milijun i 200 tisuća dolara, i samo je reklamni prostor za vrijeme Super Bowla, finalne utakmice američkog nogometa, skuplji, piše Hina.

"Ožujsko ludilo", kako Amerikanci popularno zovu doigravanje sveučilišnog prvenstva u košarci, počinje sredinom ožujka, a završava prvog vikenda u travnju, i u njemu sudjeluje 68 momčadi. Po gledanosti to je drugi najvažniji sportski događaj u SAD-u, nakon doigravanja u profesionalnoj ligi američkog nogometa (NFL).

Tako su CBS i Turner Broadcasting platili gotovo 11 milijardi dolara da bi osigurali tv prava za "March Madness" tijekom sljedećih 14 godina.

Također, kad je u pitanju prihod tv kuća od reklamiranja sveučilišno doigravanje je na drugom mjestu, ispred njega je samo NFL doigravanje. Oglašivači su u razdoblju od 2000. do 2009. godine tijekom "March Madnessa" na tv reklame potrošili četiri i pol milijarde dolara. Prošle godine tv kuće su zaradile 651 milijun dolara od reklama, što je više negoli je zarada tijekom doigravanja u NBA ligi, ili profesionalnoj baseball ligi (MLB).

Treba napomenuti i da su navijači tijekom ovogodišnjeg Final Foura u Houstonu potrošili oko 100 milijuna dolara, što je ogroman prihod kad je pitanju bilo koji grad na svijetu.

Veliki novac cirkulira i u tzv. "sivoj zoni", odnosno u internim kladionicama. Prema istraživanju jedne ugledne agencije koja prati tijekove na tržištu rada u SAD-u čak 20 posto zaposlenih Amerikanaca sudjeluje u internim klađenjima za vrijeme "March Madnessa" koje sami organiziraju unutar svojih tvrtki, i u takvom klađenju cirkuliraju milijarde dolara. Amerikanci tome pristupaju s velikom pažnjom, pa se u šali govori da toliko pažnje poklanjaju jedino prilikom ispunjavanja poreznih prijava.

05.04.2011. 14:22:00
http://metro-portal.hr/reklamu-od-30-sekundi-u-finalu-uconn-butler-platili-1-2-milijuna-dolara/57368/