Metro-portal.hr

objavljeno 18.07.2012. 16:37:15
PREGOVORI

Regresi i božićnice riješit će se aneksom Kolektivnog ugovora

Za odricanje od većeg dijela materijalnih prava tijekom idućih godinu i pol dana Vlada zaposlenima u državnim službama nudi očuvanje plaća i radnih mjesta

Poruke nisu doprle do Vlade
Poruke nisu doprle do Vlade (Arhiva)

Vlada i sindikati državnih službi dogovorili su se danas da će pitanje regresa i božićnica za ovu i iduću godinu biti riješeno potpisivanjem aneksa novom Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenike koji bi trebao vrijediti četiri godine.

Pregovarački odbori Vlade i sedam sindikata u današnjoj su rundi pregovora o KU-u za 60.000 državnih službenika, koji istječe krajem srpnja, dogovorili da bi privremena neisplata jednokratnih naknada kao što su regres u idućoj i božićnica u 2012. i 2013. godini trebala biti regulirana aneksom, dok bi pitanje jubilarnih nagrada i smanjenja dnevnica, o čemu će se još pregovarati, trebalo biti riješeno u samom KU-u.

Što se tiče naknade za prijevoz, osnovana je radna skupina koja bi trebala izraditi prijedlog o kojem će se raspravljati na idućem sastanku u Banskim dvorima, koji je zakazan za ponedjeljak, 23. srpnja.

Za odricanje od većeg dijela materijalnih prava tijekom idućih godinu i pol dana Vlada zaposlenima u državnim službama nudi očuvanje plaća i radnih mjesta, a pristala je i na sindikalni zahtjev da se novi KU sklopi na četiri godine, iako je prvotno predlagala da vrijedi samo godinu dana.

Glavni Vladini pregovarači, potpredsjednik Vlade Neven Mimica i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izrazili su nakon sastanka zadovoljstvo i optimizam zbog konstruktivne atmosfere, razumijevanja i odgovornosti, a u Vladi neslužbeno očekuju da bi novi KU za državne službenike mogao biti potpisan do kraja idućeg tjedna.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša rekao je kako će sindikalni pregovarači kroz pregovore s Vladom doći do "platforme koju moraju ponuditi svojim tijelima na usvajanje". On nije isključio ni mogućnost da neki od sindikata prijedlog KU-a stavi na referendum među članstvom, istaknuvši kako će svaki sindikat autonomno odlučiti je li mu novi KU prihvatljiv.

Naglasio je da su se sindikalni pregovarači složili s privremenim, a ne trajnim ukidanjem isplate regresa i božićnice, a o povratu tih prava razgovaralo bi se kada se stvore uvjeti za to, odnosno kada Hrvatska izađe iz krize.

Vlada je državnim službenicima predložila više-manje isto što i sindikatima javnih službi - odricanje od dvaju božićnica i jednog regresa, te jubilarnih nagrada osim za službenike s više od 35 godina staža. Također predlaže smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna i naknada za prijevoz koje bi se ubuduće plaćale onima koji imaju opravdane troškove prijevoza.

18.07.2012. 16:37:15
http://metro-portal.hr/regresi-i-bozicnice-rijesit-ce-se-aneksom-kolektivnog-ugovora/72693/