Metro-portal.hr

objavljeno 26.02.2008. 23:27:58

Regionalna konkurencija

Retrospektiva Akademije dramskih umjetnosti obiluje vrhunskim ostvarenjima

Natjecateljski program ZagrebDoxa i ove godine donosi kremu regionalne dokumentarne proizvodnje. Trideset filmova natječe se za Veliki pečat, a spektar tema koji pokrivaju prilično je raznolik. Dio ih se bavi problemima identiteta – nacionalnog, rodnog i socijalnog, a mnogi pokazuju reaktualizirani interes za ratnu problematiku, koja se s obzirom na vremensku distancu promišlja iz novoga kuta. Dio je autora formu dokumentarnog filma iskoristio za promišljanje subjektivnih tema kao što je sjećanje, čime su uzdrmali čvrsti koncept onoga što se tradicionalno naziva objektivnom stvarnošću.

‘Doma’ Gjorcea Stavreskog govori o skupini mladih Makedonaca i Hrvata koji žive u zemlji ‘onih drugih’, a otvara pitanja važnosti sredine u izgradnji pojedinčevog nacionalnog i osobnog identiteta. Hrvoje Mabić u jednoj od epizoda ‘Direkta’ (‘Queer’) otvara pitanja o drugoj vrsti identiteta. Priče o transrodnim i transeksualnim osobama iz naše regije ukazuju na činjenicu da između anatomije i (spolnog) ponašanja likova ne stoji znak jednakosti, nego da je riječ o kulturalno determiniranim i nimalo fiksiranim obilježjima koja su rezultat puke društvene konvencije.

ŠIROK SPEKTAR REGIONALACA U regionalnom dijelu programa Zagrebdoxa je trideset dokumentaraca koji se natječu za Veliki pečat.
Dio filmova bavi se problemima nacionalnog, rodnog i socijalnog identiteta, neki se bave objektivnom stvarnošću, a mnogi pokazuju novi interes za ratnu problematiku.
Namik Kabil scenarist je filma ‘Kod amidže Idriza’ Pjera Žalice, a na Doxu možete pogledati njegove ‘Informativne razgovore’ u kojima istražuje poricanje ratnih zbivanja, dok nagrađivani ‘Most’ Harisa Bilajbegovića govori o mostu koji čuva tajnu nestanka trinaestero mladih ljudi. ‘Povratak u grad’ Hrvoja Juvančića bavi se jednim od najtraumatičnijih i najosjetljivijih političkih problema u Hrvatskoj – povratkom srpskih izbjeglica u Dubrovnik.

Iz Bugarske dolaze dva zanimljiva filma. Andrey Paounov u konkurenciju se vraća svojim nagrađivanim filmom ‘Problem s komarcima i druge priče’, dok njegov sunarodnjak, Tomislav Hristov, otkriva ‘obiteljsko bogatstvo’ vlastite obitelji u međusobnoj privrženosti njezinih članova, unatoč nesigurnoj budućnosti.
Nebojša Slijepčević, redatelj nagrađen Nagradom publike na ZagrebDoxu 2005 (‘Direkt: Bez tate’) i autor zagrebačke epizode ‘City Folka’, snimio je ‘Žena zmaj’, priču o jednoj izvanredno upornoj djevojci. 

Piše: Mario Kozina
26.02.2008. 23:27:58
http://metro-portal.hr/regionalna-konkurencija/3573/