Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2010. 13:18:56
SINDIKATI:

Referendumom protiv ukidanja radničkih prava

VIDEO - Umjesto da izmjenama ZOR-a uvede kazne za poslodavce koji ne isplaćuju plaće, one idu na štetu radnika

(Damir Krajac / CROPIX )

Hrvatski sindikati počet će 9. lipnja prikupljati potpise za referendum protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) kojima se, po ocjeni sindikata, uništava sustav kolektivnih ugovora, najavili su čelnici pet sindikalnih središnjica na današnjoj konferenciji za novinare.

Sindikati pozivaju oporbene stranke i nevladine udruge da im pomognu u zakonskom roku od 15 dana prikupiti dovoljan broj potpisa, deset posto od ukupnog broja birača, kako bi se vlast natjerala na odustajanje od izmjena ZOR-a kojima se primjena prava iz kolektivnih ugovora (KU) ograničava na šest mjeseci nakon isteka KU-a.

Umjesto da izmjenama ZOR-a uvede kaznene odredbe za poslodavce koji ne isplaćuju plaće ili potakne donošenje Općeg kolektivnog ugovora za sve hrvatske radnike, Vlada predloženim izmjenama faktično upućuje poziv na jednostrano raskidanje KU-a i time radnike izručuje na milost i nemilost poslodavaca, ustvrdio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Sindikalci će zbog toga tražiti razgovor s Predsjednikom Republike Ivom Josipovićem te predstavnicima Europske komisije, a spremni su razgovarati i sa čelnicima vladajuće koalicije, iako su se oni kroz Vladin prijedlog praktički izjasnili za interese krupnog kapitala.

Iako su svjesni težine zadatka, jer dosad u Hrvatskoj nije uspjelo nijedno prikupljanje potpisa za referendum, sindikalci vjeruju da će se njihovoj akciji masovno odazvati radnici, umirovljenici, nezaposleni, studenti i ostali koji su pogođeni nastojanjima Vlade da u Hrvatsku uvede model "ultraliberalnog kapitalizma".

Sindikalne središnjice također će 14. lipnja održati Svesindikalni sabor:

"Za kolektivne ugovore izborili smo se u ratu, a gubimo ih u miru", ogorčeno je ustvrdio predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji najavljene sindikalne akcije naziva "pokretom otpora" protiv namjera Vlade i poslodavaca.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nazvao je Vladin potez "rasturanjem sindikata" jer sindikati bez KU-a nemaju svrhe postojanja.


01.06.2010. 13:18:56
http://metro-portal.hr/referendumom-protiv-ukidanja-radnickih-prava/41476/