Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2010. 15:20:06
NACIONALNA IZDAJA

Referendum o arbitražnom sporazumu može postati referendum o Pahoru

Ako pak arbitražni sporazum s Hrvatskom bude potvrđen, premijer Borut Pahor zabilježit će značajnu pobjedu nad oporbom, ocjenjuju u utorak slovenski komentatori

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dado Ruvić/Cropix)
Kako se i očekivalo, slovenski parlament dao je kasno u ponedjeljak 'zeleno svjetlo' da se referendum o arbitražnom sporazumu održi u nedjelju 6. lipnja. Slovenci će na referendumu odgovarati na pitanje: "Jeste li za to da zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma između vlade Republike Slovenije i vlade Republike Hrvatske, što ga je slovenski parlament prihvatio na svojoj sjednici 19. travnja 2010. godine, postane važeći"?

Komentator vladi naklonjena portala "Vest" navodi da bi Pahorova vlada teško preživjela negativni rezultat referenduma jer bi oporba takav ishod tumačila kao ispravljanje "nacionalne izdaje" koju, po njenoj ocjeni, sporazum Pahor-Kosor predstavlja za nacionalne interese Slovenije u sjevernom Jadranu.

Bivši slovenski premijer i glavni Pahorov politički rival Janez Janša rekao je u ponedjeljak u parlamentu kako vjeruje kako će Slovenci na referendumu odbaciti "loš" sporazum kojim Slovenija ne može dobiti teritorijalni izlaz na otvoreno more "jer su veći domoljubi od svojih političara". Janša je time odbacio Pahorove navode da je arbitraža za Sloveniju povoljno rješenje kojom se štite nacionalni interesi i da je sporazum s hrvatskom premijerkom vješto isposlovao, koristeći se činjenicom da je Hrvatska željela prekinuti slovensku blokadu pristupnih pregovora s EU-om. Janša navodi da od arbitraže treba odustati i da je "alternativa" u povratku na pregovore na osnovi tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan ili u zadržavanju postojećeg statusa quo. Također tvrdi da odbacivanje arbitraže ne bi izazvalo negativne reakcije u Europi i pad kredibilnosti države.

Komentator tog portala, nekadašnji glavni urednik tjednika "Mladina", Jani Sever Janšinu referendumsku kampanju vidi kao nastavak populističke politike kojom se stalnim interpelacijama i optužbama o klijentelizmu potkopava kredibilnost Pahorove vlade. On smatra da je referendum o arbitražnom sporazumu za Janšu instrument s istim ciljem jer će birači postavljati pitanje može li vlada s tako niskom potporom u javnosti biti kredibilna u obrani nacionalnih interesa na tako osjetljivom području kao što je pitanje granice.

Zbog toga će rezultat referenduma, po njegovoj ocjeni, biti neizvjestan do kraja, a ovisit će o sposobnosti vlade da motivira svoje birače i pobije argumente protivnika arbitražnog sporazuma koji tvrde da je on za Sloveniju loš. Uspije li Pahor birače uvjeriti da je arbitražni sporazum dobar i koristan za Sloveniju, to će biti velika premijerova pobjeda nad oporbom, a u suprotnom će njegova vlada teško preživjeti, ocjenjuje komentator "Vesta".

Poslovni list "Finance" donosi komentar u kojemu se izražava sumnja da će Pahor referendumom uspjeti uvjeriti one koji sumnjaju u sposobnosti njegove vlade, a kojih je prema anketama javnog mišljenja više od onih koji mu vjeruju. Negativni rezultat referenduma, odnosno odbijanje arbitražnog sporazuma, za Pahora bi mogao biti politički "knockout" a to se može dogoditi ako referendumska kampanja krene u smjeru koji će omogućiti populističko nadmetanje oko toga tko je bio lukaviji pregovarač s Hrvatskom, ocjena je iz komentara Simone Toplak.

No, kako ocjenjuje, opasnost da arbitražni sporazum na referendumu ne prođe je velika, jer bi za izlazak na referendum mogli biti mnogo više motivirani oni birači koji su protiv Pahorove vlade ili njenih političkih saveznika iz najrazličitijih pa i bizarnih razloga. Tako bi protiv arbitražnog sporazuma, navodi komentatorica, mogle glasovati najrazličitije motivirane skupine, npr. Ljubljančani koji ne vole svog gradonačelnika Zorana Jankoviča i njegove građevinske poslove, birači koji smatraju da je Pahor popustio Europskoj uniji jer je pristao da i Slovenija sudjeluje u kreditiranju prezadužene Grčke, pa čak i oni koji "jednostavno ne vole" Hrvate ili samoga premijera.Pahora. (hina/metro-portal)

04.05.2010. 15:20:06
http://metro-portal.hr/referendum-o-arbitraznom-sporazumu-moze-postati-referendum-o-pahoru/39268/