Metro-portal.hr

objavljeno 17.02.2015. 22:01:00
JOŠ JEDAN RAZLOG

Redovit seks zdrav je za srce, ali i ostatak tijela

Uz svoje omiljene aktivnosti barem dva puta tjedno, muškarci se mogu manje brinuti zbog srca, ali i prostate, imuniteta i psihičkog stanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Istraživanje provedeno na tisuću muškaraca u Velikoj Britaniji pokazalo je kako seks ima blagotvoran učinak na zaštitu srca. Statistika pokazuje kako muškarci koji održavaju redovite spolne odnose smanjuju rizik od ozbiljnih srčanih problema za čak 45 posto, naspram onih koji spolne odnose imaju jednom mjesečno ili rjeđe.

Kako su srčane bolesti jedan od glavnih uzročnika smrti u svijetu, američki znanstvenici smatraju da bi se, upravo zbog rezultata ove i drugih sličnih studija, pri procjeni rizika od razvoja srčanih bolesti u obzir svakako trebale uzeti i seksualne navike pacijenata.

Iako se već dugo smatra kako je seks dobar i nužan za fizičko i mentalno zdravlje, studija koje bi to potvrdile bilo je prilično malo. U posljednjoj studiji, koja je dio Male Ageing Studyja koje New England Research Institute iz  Massachusettsa provodi od 1987. godine, praćene su seksualne aktivnosti muškaraca između 40 i 70 godina starosti. Tijekom 16 godina ispitanici su redovito davali podatke o učestalosti seksualnih odnosa što je kasnije uspoređivano sa zdravstvenim stanjem njihovog srca uz uvrštavanje drugih rizičnih faktora poput dobi, tjelesne težine, krvnog tlaka i drugih.

Rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Cardiology pokazali su kako muškarci koji su seksualno aktivni barem dva puta tjedno imaju puno manji rizik od razvoja srčanih bolesti, piše britanski Telegraph.

Znanstvenici su zaključili kako seks pozitivno utječe na zdravlje zbog toga što se može smatrati zahtjevnom fizičkom aktivnošću, ali i zbog njegovog emocionalnog učinka. Ukratko, muškarci koji imaju izraženiji 'apetit' i češće ga zadovoljavaju, zdraviji su od onih koji se suzdržavaju ili 'štrajkaju' u krevetu.

Uz fizičke beneficije pokazalo se i kako su muškarci koji su seksualno aktivniji češće u zdravim vezama što znatno smanjuje učinak stresa na zdravlje.

U jednoj ranijoj američkoj studiji zaključeno je da muškarci koji ejakuliraju barem pet puta tjedno, nevažno radi li se o seksu ili masturbaciji, imaju znatno manji rizik od razvoja raka prostate.

Također je dokazano da seks barem jednom ili dva puta tjedno tijekom zime podiže razinu imuniteta te na taj način štiti od prehlada, gripa i sličnih sezonskih bolesti.

Jedino što u novoj studiji, na žalost, nije obuhvaćeno je učinak redovitih spolnih odnosa na zdravlje pripadnica ljepšeg spola, ali one se za sada mogu utješiti spoznajom da redovit seks kod žena može poboljšati osjet mirisa i to lučenjem hormona prolaktina. A ako to nije dovoljno uvijek se možete zapitati (i preduhitriti prinčeve kojima će isto pitanje zasigurno pasti na pamet) - zar nešto toliko dobro za muškarce može biti loše za njihove partnerice?

17.02.2015. 22:01:00
http://metro-portal.hr/redovit-seks-zdrav-je-za-srce-ali-i-ostatak-tijela/30288/