Metro-portal.hr

objavljeno 12.07.2018. 09:01:00
OBITELJ

Redoslijed rođenja važan je za odrastanje

U debati o tome jeste li prošli bolje vi ili vaš brat/sestra, doista nema pravog odgovora, no imati braću i sestre uvijek je posebno iskustvo

Koji ste vi po redu?
Koji ste vi po redu? (Pexels)

Redoslijed rođenja igra vrlo važnu ulogu u razvoju djece jer se iz perspektive i pozicije u kojoj jesu razvijaju njihove emocije, a redoslijed određuje i kako se obitelj odnosi prema njima. Svako 'mjesto' u redoslijedu ima određene pluseve i minuse. 

Prvorođeno dijete može uživati u nepodjeljenoj ljubavi i pažnji svojih roditelja na određeno vrijeme, a to pozitivno utječe na njegov emocionalni razvoj. Može odrasti sa jakim samopouzdanje i osjećajem sigurnosti pa su tako prvorođena djeca često vrlo uspješna u karijeri. 

Međutim, od prvog djeteta roditelji nerijetko imaju (pre)visoka očekivanja. Roditelji žele da dijete bude uspješno, a kao rezultat tog priželjkivanja često kritiziraju male pogrške koje dijete radi i ne priznaju dovoljno uspjeh koji postigne. 

Za prvo je dijete šok prepustiti "svoj" krevetić i "svoje" roditelje novoj bebi odnosno drugom djetetu. Može osjetiti ljubomoru jer roditelji sada svoju bezuvjetnu ljubav pokazuju 'novom slatkom' stvorenju. Međutim, prva djeca najčešće uživaju u mlađoj braći i sestrama i pokazuju im mnogo ljubavi.

Drugorođenoj djeci sreća je donijela puno smirenije i iskusnije roditelje, a u isto vrijeme jednako puno ljubavi. Uvijek imaju 'uzor' na koji se mogu pozvati odnosno stariju sestru ili brata, a nikada nisu sami.

Međutim, drugo dijete uvijek će se 'boriti' da dostigne starije. Starija će sestra ili brat obaviti sve prije njega, a ono je podložno usporedbama roditelja. Može biti i ljubomorno jer će starije dijete prolaziti sve 'prvo' - prvi razred, prvi nastup, prvi srednje, prve veze, pa se ponekad može osjećati nevidiljivo. 

Srednje je dijete u najspecifičnijoj situaciji. 

Ono dijeli pozitivne strane u tome što je i starije i mlađe dijete odjednom. Uvijek ima starijeg od sebe koji ga može paziti, ali i mlađe o kojem ono može brinuti. 

Ipak, ne može se reći da je prošao najbolje jer upravo ta podijeljenost može djelovati loše na njegovo samopouzdanje i osjećaje.

Roditelji se najčešće podijele, kada imaju malu bebu i starije dijete- jedan uspavljuje bebu, a drugi pomaže djetetu s teškom zadaćom iz matematike. U toj situaciji srednje je dijete stavljeno na čekanje i ne dobiva pažnju. No, to nije jedini problem. 

Naime, srednja djeca uvijek će se truditi dostići starije od sebe, a u isto će vrijeme brinuti da ga mlađi slučajno ne prestigne. 

Prema tome: u debati o tome jeste li prošli bolje vi ili vaš brat/sestra, doista nema pravog odgovora, no imati braću i sestre uvijek je posebno iskustvo.

12.07.2018. 09:01:00
http://metro-portal.hr/redoslijed-rodjenja-vazan-je-za-odrastanje/113193/