Metro-portal.hr

objavljeno 06.02.2013. 19:30:00
KUHINJA

Recite i vi koju o Zakonu o elektroničkim medijima

Ministarstvo kulture je pod pritiskom otvorilo javnu raspravu o Zakonu koji je planiralo donijeti ispod žita i utrpati lovu u "nevladin" sektor

NEvladin sektor na Vladinoj sisi
NEvladin sektor na Vladinoj sisi (Arhiva)

Hrvatska, ako ne znate, ima Fond za pluralizam medija. U taj se Fond slijeva lova od pretplate na HTV, preko tridesetak milijuna kuna godišnje, i Agencija za elektroničke medije dodjeljuje tu lovu ostalim medijima za njihove programe od javnog značaja ... 

Ovako to zvuči sjajno i divno. U stvarnosti, naravno, izgleda sasvim drugačije. Naime, tu lovu dijele samo tzv. lokalni mediji, lokalne TV i radijske stanice koje su upravo u predinfarktnom stanju jer je Ministarstvo kulture u nacrtu prijedloga izmjena Zakona o elektroničkim medijima shvatilo da postoje i online mediji.

No, priča tu ne staje ... Kronologiju nevjerojatne priče o pogodovanju tzv. nevladinom sektoru možete pročitati u sjajnom sažetku Nenada Bartolčića na portalu Moderna vremena info, jednom od svjetionika kulture u Hrvata, a odličan osvrt na proceduru "rasprave" napravio je kolega Ivan Kralj na kupus.net. Btw, ako imate što za reći na tu temu, evo linka za download formulara, pa postupite po savjesti.

Ukratko, nevladine udruge jedine bi trebale dobiti pravo zatražiti novac za svoje medije, unatoč činjenici da tako i tako svoje djelovanje temelje na projektima koje financira država na ovaj ili onaj način, i da u svim tim projektima redovno navode svoje portale kao mjesto gdje će se te aktivnosti promovirati. 

Jer, naravno, online mediji, oni koje drže trgovačka društva prava su napast. TV i radio stanice kojima su, jel', osnivači također trgovačka društva su dobri dečki, oni nisu zli i ne govore protiv vlasti ili oporbe ili krize ili nezaposlenosti. Čudo jedno kako su to krasni informativni mediji koje lokalno pučanstvo hrpimice gleda i sluša ...

Šalu na stranu, sprema se opasan presedan - država želi zakonski financijski osigurati nevladin sektor? NEvladin sektor? Nakon ovakvog prijedloga, teško da taj pojam može zadržati svoje pravo značenje.

To što mi, nakladnici elektroničkih medija, jel', kolokvijalno zvanih portala, plaćamo porez kao i sve druge tvrtke, plaćamo i dodatni harač Agenciji za elektroničke medije u visini 2% bruto prometa ostvarenog oglašavanjem. Ali, nismo podobni za sredstva iz Fonda za pluralizam medija - mi ga smijemo samo puniti.

Online mediji, znači, trebaju čekati Bandićeve i ine inicijative kupovanja naklonosti za lokalne izbore, kao na zadnja dva natječaja kojima je u 6 mjeseci fino popunio rupe u budžetu Indexa i još nekih ...

Osim što nas ne vole ostali mediji, jer jedino mi imamo stvarne podatke o čitanosti, jer znamo koliko smo imali posjetitelja, što su točno čitali i koliko dugo, uz još hrpu podataka i jednostavno ne možemo lagati kao TV, radio i tisak da nas je čitalo/gledalo/slušalo svekoliko pučanstvo Hrvatske, sad nas i Ministarstvo kulture želi staviti izvan zakona. 

Naravo, ako o ovome mislite pročitati mišljenje NEvladinih udruga koje imaju svoje "medije", poput Bookse ili Kulturpunkta i H-altera, na vašu žalost toga tamo neće biti. Naime, oni tek čekaju novac da bi pluralizirali svoj "medij" pa ne mogu pisati o tome, jer bi možda prijedlog mogao pasti u vodu ... ili su prezauzeti ostalim "nevladinim" poslovima na nevladinom i neprofitnom šanku .... Svaka čast, ekipa, stvarno ste aktivisti za svoj džep, nema što!

Piše: Damir Klemenčić, urednik
06.02.2013. 19:30:00
http://metro-portal.hr/recite-i-vi-koju-o-zakonu-o-elektronickim-medijima/76359/