Metro-portal.hr

objavljeno 19.11.2010. 06:50:00
ZA SLADOKUSCE

Recept za savršen desert: Mousse au Chocolat

Kod pripreme finog čokoladnog moussea najvažnije je strpljenje - sastojke treba miješati polako, a desert mora odstajati 4-5 sati

Čokoladni mousse
Čokoladni mousse (Shutterstock)

Čokoladni mousse je klasičan francuski desert od tamne čokolade, jaja, šećera i šlaga. Kod pripreme je najvažnije strpljenje, a za puniji okus i bolju konzistenciju preporučuje se korištenje čokolade s visokim udjelom kakaa. Postoje brojne varijacije moussea, a osnovni recept uvijek se može upotpuniti rumom, konjakom, likerom od naranče ili kavom.

Sastojci:
200 g čokolade (s najmanje 70% kakaa)
5 jaja
150 g šećera
125 ml slatkog vrhnja

Priprema:
Čokoladu narezati na male komadiće te otopiti na pari (čokolada ne smije doći u doticaj s vodom). Odvojiti bjelanjke od žumanjka. Od bjelanjka napraviti snijeg te postupno dodavati 100 g šećera. Slatko vrhnje istući u šlag.

Na pari izmiksati žutanjke, 2 žlice vruće vode i 50 g šećera dok se ne dobije čvrsta masa u koju se postupno dodaju otopljena čokolada (i eventualni dodaci okusu), zatim šlag i na kraju snijeg. Mousse potom mora 4-5 sati odstajati u hladnjaku. Za dekoraciju se preporučuju komadići tamne i bijele čokolade te listići mente.

19.11.2010. 06:50:00
http://metro-portal.hr/recept-za-savrsen-desert-mousse-au-chocolat/51349/