Metro-portal.hr

objavljeno 26.02.2011. 20:10:00
TAJNA FORMULA

Recept za dug život: Puno seksa i duhana

Kubanci su ponosni na svoju dugovječnost...

Fotografija vijesti

Besplatno zdravstvo, te tropska okolina lišena stresa zasigurno pridonose većoj kvaliteti i dužini života, kao i dostupnost rekreacijskih, kulturnih i edukacijskih programa. Kako navodi nedavna studija provedena na više od 50 stogodišnjaka s Kube, raznolika prehrana i stil života koji ne isključuju duhan, kavu i seks, tajna su formula za dug život.

Naime, studija je pokazala da 95 posto starijih osoba ima raznoliku prehranu baziranu na ribi, jajima, mlijeku, mesu i sezonskom povrću. Većina ispitanika pokazala je bistro stanje uma, dok su više od 60 posto bili potomci ljudi koji su također doživjeli 100 godina. Još jedna zajednička značajka jest to što su vodili vrlo metodičan život. Nitko nije bio ovisan o alkoholu, no neki su pili previše kave i pušili duhan. Dr. Nancy Nepomuceno koja je vodila istraživanje dodaje kako su 100-godišnjaci zadržali svoje interese i motivaciju, uključujući i one seksualne prirode.

Cilj istraživanja jest razmjena iskustava u liječenju starijih osoba, te povećanje životnog vijeka, s obzirom da je na Kubi prosječna duljina života veća od 76 godina. Kuba, sa svojih 11,3 milijuna stanovnika ima vrlo velik broj 100-godišnjaka, uglavnom žena. Najstarija osoba u zemlji, Benito Martinez Abogan, napunio je 126 godina u lipnju prošle godine. Vladin cilj jest da Kuba postane lider u dugovječnosti, a poziciju trenutno drže Japan i Singapur gdje je prosječna životna dob 82 godine.

26.02.2011. 20:10:00
http://metro-portal.hr/recept-za-dug-zivot-puno-seksa-i-duhana/55849/