Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2010. 13:39:32
ŠPAGETI VESTERN

Recenzija igre Red Dead Redemption

Početak je 20. stoljeća i Amerika se lagano počinje civilizirati i industrijalizirati, a vi ste tu da pomognete...

(Wikipedia)

Davne 2004. Rockstar Games je napravio i izdao igru imena *Red Dead Revolver*, pucačinu iz trećeg lica smještenu u Divlji zapad krajem 19. stoljeća. Igra je polučila solidan uspjeh te podijeljene kritike, iako većinom dobre. Red Dead Revolver je sada već svatko zaboravio, a Rockstar je odlučio napraviti spiritualan nastavak. Tako smo dobili *Red Dead Redemption*, igru koja sigurno neće tako lako pasti u zaborav, naročito ako ste obožavatelj Divljeg zapada i Grand Theft Auto serijala, odnosno sandbox žanra.

Dakle, početak je 20. stoljeća i Amerika se lagano počinje civilizirati i industrijalizirati, a vi ste tu da pomognete tako da ubijete nekoliko tona bandita i ološa. Zovete se John Marston i bivši ste bandit, ološ i sve što ide uz to. Vlada vas udalji od žene i sina kako biste obavili njihov prljavi posao, tj. ubili jednog bivšeg kolegu u kriminalu, koji se zabarikadirao i čini ostale ljude u kraju nesretnima.

GAMEPLAY

Čim prođe pomalo predug intro u igru, prava zabava može početi. Zapravo, prvo započinje vaše privikavanje na kontrole i samu igru. Prvih nekoliko misija će vas naučiti osnovama igre poput jahanja konja i ubijanja zečeva, kojota te naravno ljudi. Nakon toga možete još mnogo toga naučiti u raznim misijama, jer je igra jednostavno prebogata sadržajem. Učit ćete tako hvatati konje i ljude lasom, igrati poker, voziti kočiju i još mnogo toga.

U najboljoj maniri Grand Thef Auto igara, možete raditi gomilu stvari. Imate standardne misije vezane za priču, sidequestove, wanted misije, možete jahati konja i skakati na vlak u najbojoj western maniri. Tu je i neizostavni poker, bacanje lasa na životinje i ljude, modificitani wanted sistem iz GTA serijala itd. Sama borba svodi se na onaj iskušani cover sistem s obnavljajućim zdravljem.

Sam svijet je prilično velik te se dijeli na SAD i Meksiko. Povremeno ćete naletjeti na stado konja ili stoke, na ljude koje proganjaju kojoti te na druge kauboje. Ima tu i nekoliko popratnih, neobveznih misija i nekih survival misija u kojima ćete pokupljati razne biljke i tome slično. Dakle, atmosfere Divljeg zapada definitivno ne manjka.

Nakon što pređete igrin singleplayer, a želja za povlačenjem revolvera i pucanjem bandita još nije utihnula, uvijek se možete posvetiti igrinim brojnim multiplayer modovima. Modova ima raznih vrsta, kooperativnih i kompetativnih, te dopuštaju maksimalno 16 igrača po igri. Ima tu raznih timskih modova, kao i onih koji funkcioniraju po free-for-all filozofiji, i svi su više manje zabavni i dobro odrađeni.

GRAFIKA I ZAKLJUČAK

Za grafiku je korišten Rockstar Advanced Game Engine ilitiga RAGE. Najjači su mu adut krajolici, koji izgledaju izvrsno, a najslabiji modeli likova. Sve u svemu, vidjeli smo bolju grafiku u mnogim drugim igrama, no nitko ne igra zbog grafike, zar ne? Uočili smo i povremeni pad frameratea u igri, no ništa što bi bitno utjecalo na gameplay.

Sve u svemu, ukoliko ste fan vesterna, znate i sami kako video igara ovakve tematike na bilo kojoj platformi manjka, stoga vam ova igra dolazi kao naručena. Ako pak spadate u onu manju skupinu ljudi kojima je sandbox žanr mrzak te vesterni jednostavno nisu vaš "đir", sa *Red Dead Redemptionom* nećete se previše usrećiti. Vi ostali, navalite, imate odličnu igru pred sobom.

Detaljniju recenziju ove igre portažite na HCL portalu - Red Dead Redemption recenzija

02.06.2010. 13:39:32
http://metro-portal.hr/recenzija-igre-red-dead-redemption/41589/