Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2015. 08:30:00
FAK RECENZIJA

Recenzija filma Dijete 44

Iako su Rusi posljednjih nekoliko desetljeća najpopularniji izbor za negativce među holivudskim scenaristima, geopolitičke okolnosti u najnovije vrijeme takvu su praksu savršeno opravdale

Dijete 44, prilično loša budućnost ...
Dijete 44, prilično loša budućnost ... (Arhiva)

Kada za nekoliko godina budete promatrali kako na horizontu niču gljive ili (u nešto optimističnoj varijanti) kako na aerodrome iz istočnih dijelova Europe svakodnevno slijeću transportni avioni s plastičnim vrećama, nećete moći reći da vas Hollywood na to nije upozorio.

Barem ne one među vama koji su u filmovima kao Jack Ryan: Agent iz sjene ili TV-serijama kao Amerikanci prepoznali nešto kao "artiljerijsku pripremu" za novi globalni sukob.

Iako su Rusi posljednjih nekoliko desetljeća najpopularniji izbor za negativce među holivudskim scenaristima, geopolitičke okolnosti u najnovije vrijeme takvu su praksu savršeno poklopili s nastojanjima da se suvremena Rusija prikaže kao "carstvo zla" koje se ponovno diže iz ruševina Sovjetskog Saveza.

Sadržaj filma Dijete 44 teško će biti promatrati izvan tog konteksta, a za to se pobrinula i Putinova vlada, koja je zabranom prikazivanja istome dala i besplatnu reklamu.

Cijelu recenziju pročitajte na FAK portalu.

17.06.2015. 08:30:00
http://metro-portal.hr/recenzija-filma-dijete-44/92384/