Metro-portal.hr

objavljeno 04.01.2009. 10:49:21
bliski istok

Reakcije na izraelski upad u Gazu

Nakon što su u subotu navečer izraelske trupe ušle u Gazu, reakcije podijeljene

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Pakistanci su u nedjelju pozvali na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze nakon izraelskog pokretanja kopnene ofenzive protiv Hamasa u subotu navečer, prenijele su agencije.

"U Pojasu Gaze odmah treba nastupiti prekid vatre", odlučno je rekao pakistanski ministar vanjskih poslova šah Mehmood Qureshi, na konferenciji za novinare održanoj u gradu Multanu, koju je prenosila televizija.

"Ono što se dogodilo, u potpunosti je neopravdano i Pakistan to osuđuje", podsjetio je pakistanski ministar, izrazivši žaljenje zbog gubitka brojnih ljudskih života, prenosi France presse.

Napad na Pojas Gaze osudio je i službeni Kairo, pozvavši židovsku državu na prekid "divlje agresije" na palestinski teritorij. U priopćenju egipatskog predsjedništva stoji kako Egipat "za mučenje i ranjavanje nevinih civila odgovornima drži Izraelce".

"Na najoštriji način Egipat osuđuje početak izraelskih kopnenih operacija u Pojasu Gaze i invaziju toga teritorija", stoji u službenom priopćenju. Egipćani pozivaju Vijeće sigurnosti i Kvartet za Bliski istok da se suoče s humanitarnim posljedicama palestinskog napada, izvješćuje Reuters.

Ulice australskih gradova u nedjelju su preplavile tisuće prosvjednika koji demonstriraju protiv izraelske vojne akcije u Pojasu Gaze. U Sydneyu se okupilo oko 2.000 stanovnika, demonstranti su spalili izraelsku zastavu, a mogli su se čuti i pozivi na potporu Hamasovim militantima.

U Melbourneu je na ulice poslana policija kako bi spriječila moguće sukobe onih koji podupiru Izraelce i drugih koji podupiru Hamas. Australska je vlada odbila osuditi izraelsku uporabu vojne sile, prenosi dpa.

Predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani je obraćajući se u nedjelju njegovim zastupnicima, izjavio kako će Gaza postati izraelsko groblje, podsjećajući kako izraelski tenkovi i topništvo od sinoć napadaju Pojas Gaze.

"Cionisti su suočeni sa snažnim otporom fanatičnih Palestinaca... cionisti bi trebali znati da će Gaza postati njihovo groblje", rekao je Larijani, izvikujući na kraju "dolje Izrael, dolje cionisti". Larijanijev komentar prva je reakcija nekog visokog iranskog dužnosnika u pogledu izraelske ofenzive na Pojas Gaze.

Iranci ne priznaju Izrael, koji optužuje Teheran da opskrbljuje Hamas oružjem. Iran optužbe opovrgava, objašnjavajući da ovoj skupini pruža samo moralnu potporu. (hina/metro-portal)

 

04.01.2009. 10:49:21
http://metro-portal.hr/reakcije-na-izraelski-upad-u-gazu/13963/