Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2016. 15:36:00
EDUKACIJE

Razvojem kompetencija i znanja do borbe protiv nezaposlenosti

prvi ovakav edukacijski program na prostoru cijele Hrvatske, proveden je u partnerstvu s jednim od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj - dm drogerie marktom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje

Mladi drogeristi nakon edkacije
Mladi drogeristi nakon edkacije (Božidar Babić)

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Hrvatska ima više od 200 tisuća nezaposlenih osoba, a smanjenju ovog poražavajućeg podatka može pomoći, još u Hrvatskoj neiskorišten potencijal cijeloživotnog obrazovanja putem kojeg će radno sposobne osobe steći kompetencije i znanja kako bi bile konkurentne na tržištu rada.

Upravo zato Ustanova za obrazovanje odraslih - Callidus sustavno potiče dodatnu edukaciju odraslih u suradnji s brojnim partnerima, a tu se posebno ističe projekt „Osnaživanje kompetencija za zapošljavanje u drogerijama", prvi ovakav edukacijski program na prostoru cijele Hrvatske, proveden u partnerstvu s jednim od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj - dm drogerie marktom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ), a koji je usmjeren na edukaciju za zapošljavanje u drogerijama, trgovinama zdrave hrane i kozmetike. Projekt je 95 posto sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

Svrha ovog projekta je kreirati i ponuditi adekvatan edukacijski program za potencijalne zaposlenike drogerija, prodavaonica zdrave hrane i prirodne kozmetike jer takav na tržištu edukacije u Hrvatskoj još nije postojao. U vremenu brzih promjena trendova u prodaji drogerijskih proizvoda do kojih dolazi zbog povećane svijesti kupaca o zdravom životu, raste obujam i poslovanja i broja zaposlenih u drogerijama i prodavaonicama zdravih proizvoda. U ovom poslu presudnu ulogu imaju neformalno stečena znanja i komunikacijske i prodajne vještine te poznavanje prodajnog asortimana. Bitnu ulogu imaju i osnovna znanja iz nutricionizma, zdravstva i parfumerije. Poslodavci izrazito teško nalaze kandidate s ovim spletom znanja i vještina Realizacijom projekta razvija se novi edukacijski program za koji je utvrđeno da postoji interes, a stečena znanja i vještine polaznika će potaknuti nova zapošljavanja." izjavila je Carmen Tariba, ravnateljica Ustanove za obrazovanje odraslih - Callidus.

Putem ovog projekta edukaciju je u prvoj fazi provođenja završilo 50 nezaposlenih osoba od kojih je osam osoba s invaliditetom, a među njima je i 37-godišnja Željka Valentić koja se na edukaciju odlučila nakon višegodišnjeg traženja posla.

Danas prosječni potrošač sve više i više od prodavača traži konkretne savjete vezane uz svoju kupovinu. To se pogotovo može vidjeti upravo u drogerijama i prodavaonicama zdrave hrane i kozmetike u kojima je ključno da prodavač zna savjetovati svog kupca te da zna osnovne sastave, funkcije i benefite određenog proizvoda. Ovom edukacijom dobila sam znanja i vještine koje nisam dobila putem formalnog obrazovanja, a koji će mi svakako dati prednost u budućem zapošljavanju u drogerijama i prodavaonicama zdrave hrane i kozmetike.", rekla je Željka.

Posebnost ovog projekta leži u činjenici da je proveden prema sistemu dualnog obrazovanja za obrazovanje odraslih, a koji se zasniva na kombinaciji teorijske nastave za čiju provedbu su zaduženi nastavnici Callidusa, te praktične nastave uz vođeno mentorstvo od strane educiranih mentora u prodavaonicama dm - drogerie markt-a. dm je angažirao 16 zaposlenika koji su educirani za uloge mentora te su radili s polaznicima tijekom praktičnog dijela edukacijskog programa.

Kao lider na tržištu drogerija kontinuirano ulažemo u razvoj vještina i kompetencija te u edukaciju naših djelatnika. Upravo zato smo se rado uključili u ovaj projekt kako bismo doprinijeli postavljanju okvira za razvoj struke ali i omogućili našim djelatnicima dodatnu edukaciju kao i zapošljavanje osoba sa znanjima i vještinama ključnim u današnjoj komunikaciji s kupcima.", rekla je Ana Fostač-Krilčić, prokuristica, voditeljica Ljudskih resursa i Prodajne regije u dm-u.

Osim što je u prvoj fazi projekta educirano ukupno 50 osoba, čiji je odabir proveo Hrvatski zavod za zapošljavanje, razvijen je i novi standard zanimanja - Drogerist, osoba koja radi na mjestima gdje se prodaje roba iz drogerijskog asortimana - u drogerijama, parfumerijama, trgovinama zdravom hranom te u veleprodaji drogerijskih proizvoda.

Drogerist samostalno savjetuje kupce o proizvodima iz drogerijskog asortimana kao što su osobna higijena i njega, parfumerija, asortiman za bebe i djecu, dodaci prehrani, sredstava za čišćenje i održavanje, itd. Samostalno provodi marketinške aktivnosti u prodavaonici te savjetuje i uslužuje svakog kupca na način propisan internim procedurama. Drogerist samostalno planira i ostvaruje poticajne prodajne mjere u prodavaonicama, te u svojem radu komunicira s jedne strane s kupcima, a s druge strane s dobavljačima.

Moje iskustvo s drogerijom se uvijek svodilo na kupovinu onoga što mi je prijeko potrebno, pa bi čak kupovina neki puta završila i neplanski te bi kupila nešto što je na akciji i slično. Sada se moje iskustvo promijenilo. Nakon praktičnog dijela edukacije u dm prodavaonici vidjela sam da nije sve kako sam zamišljala, već je sve organizirano da služi kupcu i da zadovolji njegove potrebe i želje. Zahvaljujući svojoj mentorici naučila sam puno o proizvodima za osobnu higijenu i njegu, dekorativnoj kozmetici, kućanstvu, zdravoj prehrani a osim toga, naučila sam i cjelokupni rad u prodavaonici kao i rad i komunikaciju s kupcima. To je nešto što nikada ne bih imala priliku naučiti prije nego bih počela raditi u prodavaonici.", za kraj je izjavila Željka, polaznica edukacijskog programa. 

21.11.2016. 15:36:00
http://metro-portal.hr/razvojem-kompetencija-i-znanja-do-borbe-protiv-nezaposlenosti/101452/