Metro-portal.hr

objavljeno 02.07.2010. 18:24:00
PREDNOSTI KRAJA

Razvod roditelja je za djecu bolji nego konfliktan brak

Prema mišljenu američkih stručnjaka, bolje je da se roditelji rastave nego da ostanu u braku i da se iz dana u dan svađaju pred djecom

razvod svađa rastava brak
razvod svađa rastava brak (Shutterstock)

U brakovima u kojima je mnogo sukoba roditeljima nije pametno ostati "radi djece" jer to može imati više štete nego koristi, tvrdi istraživanje stručnjaka sa Sveučilišta Montclair State iz New Jerseyja. Ukratko, nemojte ostajati u braku koji je previše konfliktan samo zbog djece, savjetuje Constance Gager sa spomenutog sveučilišta. Prijašnja istraživanja pokazala su da djeca rastavljenih roditelja češće dolaze u situaciju da kasnije u odrasloj dobi i sama traže razvod braka, no nije sasvim jasno je li to zbog čina razvođenja roditelja ili zbog osobnosti samih roditelja.

>> Razvod braka putem SMS-a popularan u Jordanu

Gager je s kolegama analizirala rezultate ankete na državnoj razini provedene nad 7,000 bračnih parova, prvi puta još 1987. godine. Tada su parovi morali procijeniti konfliktnost u braku, učestalost svađa oko novca, kućnih obveza i roditelja, te ostale uzroke koji su ih dovodili u sukobe. Drugi krug anketiranja proveden je između 1992. i 1993. i tada su odgovore davali i parovi i njihova djeca, koja su, da bi mogla sudjelovati, morala imati najmanje deset godina. Takvih je bilo 1,952. Istraživači su procjenjivali koliko se razina konflikata u paru promijenila u odnosu na prethodno stanje. U trećem krugu, između 2001. i 2002., anketirana su samo djeca izvornih parova, koja su u to vrijeme imala između 18 i 34 godine. Pokazalo se da se, nekada djeca iz nezdravih brakova, danas odrasli ljudi, bolje snalaze u vlastitim vezama ako su im se roditelji razveli. Rezultati su ostali takvi čak i kad su se uključili čimbenici koji bi mogli utjecati na kvalitetu veza djece kad odrastu - na primjer, jesu li sudionici jednostavno imali poteškoća u odnosima s drugima.

>> Kako preživjeti depresiju nakon razvoda

No to ne znači da su razvodi bezbolni u kratkoročnom smislu. Gager objašnjava da djeca upadaju u svojevrsnu krizu godinu dvije nakon razvoda, ali da se ubrzo nakon toga vraćaju u normalu, dodavši da se stalni sukobi roditelja mogu samo negativno odraziti na buduće veze njihove djece. Govoreći za LiveScience, Gager je objasnila da, ako su djeca konstantno izložena svađama roditelja koji su odlučili radi njih ostati zajedno, to znači da djecu čeka ništa drugo do li još svađa i svađa.

>> Roditelji tijekom razvoda manipuliraju s 30 posto djece

"S druge strane, kad bi se roditelji razveli, barem su veće šanse da bude manje sukobljavanja", kaže Gager. Za razliku o nesretne veze, sukoba i svađa, roditeljska sreća u braku nije imala utjecaj na buduće veze njihove djece. Djeca sretnih roditelja i bračnih partnera neće nužno postati dobri partneri. Istraživači su detalje svojega rada predstavili prošle godine na Godišnjem skupu PAA (Population Association of America) i sad ih dotjeruju kako bi bili spremni za objavu u jednom znanstvenom časopisu.

02.07.2010. 18:24:00
http://metro-portal.hr/razvod-roditelja-je-za-djecu-bolji-nego-konfliktan-brak/43853/