Metro-portal.hr

objavljeno 10.10.2010. 12:14:58
3 U 1

Žvakaća guma koja će imitirati ručak s juhom, glavnim jelom i desertom

Istraživači navode kako su otkrili tajnu žvakaće gume koja može oponašati tri obroka

Žvakaća guma
Žvakaća guma (Shutterstock)

Znanstvenici sa Instituta za istraživanje hrane tvrde da pomoću moderne tehnologije mogu pretvoriti ekscentričnu ideju Willya Wonke (Charlie i tvornica čokolade) u realnost, i to bez neugodnih nuspojava. Znanstvenik Dave Hart vjeruje kako mogućnosti nanotehnologije nude oslobađanje okusa na kontrolirani način. Hart i njegov tim eksperimentiraju s izradom različitih nivoa okusa odovojenih bezokusnom želatinom koja sprječava mješanje.

Naime, znanstvenici rade na nanostrukturama po imenu koloidosomi, koje se mogu koristiti za zadržavanje sastojaka. Takva otkrića mogu poslužiti za razvoj željene žvakaće gume. "Sićušne nanostrukture u gumi sadržavale bi različite okuse. Nakon određenog vremena strukture bi puknule, te u kontaktu sa slinom oslobodile okus.

Zvakača guma bi i dalje zadržala funkciju slatkiša jer ovom metodom nije moguće stvoriti osjećaj sitosti niti osigurati vitalne hranjive tvari. Hart dodaje kako će ipak proći neko vrijeme prije nego guma dospije na tržište jer "mehanizmi postoje, ali tehnika i okusi trebaju biti usavršeni."

10.10.2010. 12:14:58
http://metro-portal.hr/razvija-se-zvakaca-guma-koja-ce-imitirati-rucak-s-juhom-glavnim-jelom-i-desertom/49504/