Metro-portal.hr

objavljeno 03.08.2012. 18:03:00
LOGIČNO?

Razvedeni daju najbolje savjete za sretan brak

Novac je najčešći problem na putu sretnoga braka, a treba i više izražavanja osjećaja i zajedničkog planiranja i rada

Svaki brak može biti sretan
Svaki brak može biti sretan (Arhiva)

Tko bi mogao dati bolji recept za sretan brak od onih kojima to nije uspjelo, ideja je kojom se vodila Terri Orbuch sa Sveučilišta u Michiganu pri istraživanju za svoju knjigu o sretnim vezama. 

Čak 46 posto brakova koje je pratila od ženidbe 1986. godine razvelo se do sada, a svi su se složili u nekoliko ključnih točaka koje bi pokušali izbjeći svim snagama kad bi ponovno došli u priliku da zasnuju brak.

Prva je stvar novac, koji se pokazao kao najčešći izvor svađa u ranim godinama braka, jer prije sudbonosnog "da" nisu napravili financijski plan i dogovorili okvire prihoda i rashoda. Savjet: sjednite i dogovorite se, pa se u braku toga i držite.

Drugo je pokazivanje ljubavi, a tu se muškarci osjećaju zakinutima jer žele da ih supruge primjećuju i pokazuju osjećaje. Oni brakovi u kojima nije bilo dovoljno uzbuđenja, ne nužno seksualnog, dvostruko se se češće raspadali od ostalih i to zbog muškaraca, dok su zapostavljene žene rjeđe inicirale prekid. Savjet: grlite se i ljubite uvijek i svugdje.

Krivnja je zasjela na treće mjesto, jer uvijek kad se veza nađe u problemima, netko pokušava prebaciti krivnju na ono drugo. Savjet: probajte više koristiti "mi", i zatim zajednički raditi na otklanjanju problema.

Komunikacija je tek na četvrtom mjestu, jer polovina razvedenih kaže da bi promijenila svoj način komunikacije, a 91 ljudi u sretnom braku kaže da se dobro ili odlično razumiju u svemu. Savjet: desetak minuta razgovora dnevno zbližit će vas više od bilo čega.

Prošlost je na zadnjem mjestu, a problemi nastaju kad duhovi iz prošlosti dignu glavu i počnu ometati odnose u braku. Jednako je opasno predbacivati partneru stvari koje su se dogodile i koje su prošle, a već ste razgovarali o njima. Savjet: malo više tolerancije s obje strane.

03.08.2012. 18:03:00
http://metro-portal.hr/razvedeni-daju-najbolje-savjete-za-sretan-brak/73058/