Metro-portal.hr

objavljeno 30.06.2011. 19:03:00
FALI 100 MILIJUNA

Razminiranje u Hrvatskoj prekinuto zbog nedostatka novca

Hrvatska će, upozorio je, sadašnjim tempom biti razminirana tek 2032. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Pirotehničari su počeli prosvjedovati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića tražeći od vlade da ispuni obećanje i isplati novac potreban za nastavak razminiranja koje je do daljnjega obustavljeno, prenosi Hina.

"Svojim ponašanjem Vlada Republike Hrvatske prekinula je razminiranje u Republici Hrvatskoj jer nije osigurala novac za razminiranje koji je obećala", rekao je novinarima predsjednik Sindikata humanitarnog razminiranja Igor Vukorepa. Ustvrdio je da je od danas razminiranje Hrvatske prekinuto i da su poslodavci poslali obavijest Hrvatskome centru za razminiranje da danas neće raditi.

Po njegovim podatcima, za ovu godinu osiguran je 371 milijun kuna za razminiranje, a dosad je isplaćeno 238 milijuna, što znači da nedostaje oko 130 milijuna kuna.

Predstavnici sindikata danas su uoči početka prosvjeda pozvani na sastanak s potpredsjednikom vlade i ministrom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petrom Čobankovićem, no po Vukorepinim rječima, nisu dobili nikakva konkretna jamstva za isplatu novca.

"Bili smo na sastanku kod potpredsjednika vlade Čobankovića, ništa se nismo dogovorili, on je imao sastanak s državnim tvrtkama HAC-om, HEP-om i Hrvatskim vodama" da se osigura novac za razminiranje, govorilo se o nekih 80-ak milijuna kuna, rekao je Vukorepa i dodao kako je sve to "mrtvo slovo na papiru jer nema konkretne garancije". Istaknuo je da su tražili isplatu 100 milijuna kuna kako bi se u ovoj godini nastavilo razminiranje.

Na sastanku im je, kazao je, rečeno da u državnom proračunu nema novca. Sada se traži od državnih tvrtaka da se osigura dodatni novac, ali to nije ništa konkretno, izjavio je.

Rekao je da su već tri mjeseca u pregovorima i da su bili na sastanku kod ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka. "Tri mjeseca upozoravamo da će doći do ovoga do čega je sada došlo", dometnuo je.

Na glavnome zagrebačkom trgu okupilo se nekoliko stotina pirotehničara iz 28 privatnih tvrtaka. Sindikat je najavio da će prosvjedovati do daljnjega, a bude li potrebno, prosvjed će proširiti i na jadransku obalu jer, kako je objasnio, ljudi i onako nemaju posla.

Sutra će pred Hrvatskim saborom zastupnicima dijeliti letke kako bi ih podsjetili na ono što su izglasovali, a dopis će poslati i predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu.

Na upit postoji li mogućnost da se za razminiranje dobije novac od europskih fondova, Vukorepa je rekao da to pitanje nitko nije otvorio iako su oni upozoravali da je buduća schengenska granica minirana. Hrvatska će, upozorio je, sadašnjim tempom biti razminirana tek 2032. godine.

Hrvatski centar za razminiranje objavio je nedavno da je minski sumnjivo područje u Hrvatskoj s procijenjenih trinaest tisuća četvornih kilometara na početku smanjeno na 797 četvornih kilometara.

To što je razminiranje prekinuto loše je za poljoprivredu, šumarstvo i turizam, upozorio je Vukorepa i dodao da je jedan Talijan poginuo kao turist u okolici Benkovca te da je sreća što se to češće nije događalo, što ne znači da se ubuduće neće događati.

30.06.2011. 19:03:00
http://metro-portal.hr/razminiranje-u-hrvatskoj-prekinuto-zbog-nedostatka-novca/60791/