Metro-portal.hr

objavljeno 20.11.2017. 13:01:00
Zanimljivo!

Razlikuju li se osobnošću djeca jedinci i osobe koje su odrasle s braćom i sestrama?

Već smo sigurno čuli tvrdnje da postoje vidljive razlike među ljudima koji su odrasli kao jedinci i onih koji imaju braće ili sestara.

Ima li razlike među nama?
Ima li razlike među nama? (Pixabay)

Neki ljudi tvrde da postoje vidljive razlike među ljudima koji su odrasli kao jedinci i onih koji imaju braće ili sestara. Isto tako, drugi tvrde da se na nečijem ponašanju lako može primijetiti je li prvorođenac, srednje ili zadnje dijete koje se rodilo u obitelji.

Kako bi napokon odgovorili ima li red kojim smo se rodili ikakve veze s našom osobnošću, kineski znanstvenici pokrenuli su istraživanje koje je analiziralo stukturu mozga djece jedinaca i onih koji imaju braću ili sestre. Njihovi rezultati dokazali su da su djeca jedinci pokazala veću razinu kreativnosti i manju potrebu za slaganjem s drugima od djece koja su odrasla s braćom i/ili sestrama.

Ispitivanje je provedeno na 330 sudionika, 126 djece jedinava i 177 onih s braćom. Umjesto ponašanja, proučavala se struktura mozga, a sami istraživači priznaju da se ono centriralo na visokoobrazovane mlade ljude, pa upozoravaju da bi istraživanje na djeci i tinejdžerima moglo pokazati drugačije rezultate.

Već je 2015. provedeno istraživanje koje je proučavalo redoslijed rođenja djece u obitelji i uspoređivalo ga s karakterom tih osoba, a ono je rezultiralo zaključkom da u osoba iz SAD-a, Njemačke i Velike Britanije nije utvrđeno da postoji veza između redoslijeda rođenja i karakteristika osobnosti. 

Rezultati kineskog istraživanja odbačeni su zato što se temelje na premalom broju ispitanih, no zanimljivo je da su se samo roditelji djece jedinaca izjasnili kako vjeruju u to da želja i spodobnost djece da se slažu s drugima ne ovisi o tome koliko članova broji njihova obitelj. 

Dakako da postoji mnogo uvjeta koji djeluju na ljudsko ponašanje, ali po pitanju razlika u karakteru na koje utječe imamo li braće i sestara ili ne, i dalje smo ostali bez konkretnih odgovora.

Piše: Andrea Holi
20.11.2017. 13:01:00
http://metro-portal.hr/razlikuju-li-se-osobnoscu-djeca-jedinci-i-osobe-koje-su-odrasle-s-bracom-i-sestrama/108658/