Metro-portal.hr

objavljeno 09.03.2014. 11:54:00
MA DA?!

Razlike između muškog i ženskog mozga nisu urođene

Glavne razlike između muškog i ženskog mozga nastaju zbog rodnih stereotipa, tvrdi britanska neuroznanstvenica

Mozak se oblikuje rodnim stereotipima
Mozak se oblikuje rodnim stereotipima (Shutterstock)

Razlike između muškaraca i žena najčešće se u zadnje vrijeme povezuju s različitostima mozga među spolovima koje su nedvojbeno dokazane. No, britanska neuroznanstvenica Gina Rippon tvrdi da te razlike ne dobivamo rođenjem, već nastaju kao posljedica rodnih stereotipa.

Prema rezultatima nedavnih istraživanja, muški je mozak bolji u koordiniranom kretanju i percepciji, dok je ženski jači u pamćenju, multi-taskingu i društvenim vještinama, no prema ovoj teoriji priroda s tim nema prevelike veze. 

Rippon tvrdi da su razlike između muškog i ženskog mozga male i nastaju kao rezultat okoline, jer prepoznati muški ili ženski mozak na temelju snimki i izgleda nije moguće.

Naime, prema njenoj teoriji, različiti kulturni podražaju uzrokuju razlike u mozgu, pa se tako ženski mozak prilagođava na, recimo, obavljanje više stvari odjednom iz razloga što društvo i okolina očekuju od žene.

Mozak se, baš poput mišića, prilagođava tim očekivanjima što se više upotrebljava na taj način, a segregacija počinje već u djetinjstvu kod igre jer postoje rodne razlike kod igračaka koje nesvjesno usađujemo djeci i počinjemo im na taj način mijenjati mozak. 

09.03.2014. 11:54:00
http://metro-portal.hr/razlike-izmedju-muskog-i-zenskog-mozga-nisu-urodjene/83701/