Metro-portal.hr

objavljeno 18.12.2009. 19:47:36
KAKO UČIMO

Različiti stilovi učenja zapravo ne postoje

Iako prevladava mišljenje da postoje, na primjer, verbalni i vizualni tipovi, znanost je pokazala da je ova teorija neistinita

(Dreamstime)

Sigurno ste već čuli brojne teorije o različitim stilovima učenja - netko je vizualni, netko verbalni tip itd. Vjerojatno ste se i sami priklonili jednoj od takvih tehnika kako biste poboljšali učinak svog učenja. U tome niste jedini jer teorije o stilovima učenja su vrlo popularne i imaju velik utjecaj na obrazovanje i način podučavanja.

No, podupire li znanost doista raširenu ideju da će netko bolje učiti kad mu se nešto predstavi vizualno, a netko kad mu se, primjerice, pristupi verbalno? Nažalost, prema najnovijoj studiji eminentnih psihologa objavljenoj u Psychological Science in the Public Interest, odgovor je ne.

Istraživanje pokazuje da različite studije koje su podupirale ove teorije nisu izrađene prema slučajnom uzorku ljudi. Također, ako je istina da se stilovi učenja preklapaju sa stilovima podučavanja, onda bi učenici s određenim stilom koji u njih prevladava trebali bolje učiti podučavanjem koje se preklapa s tim stilom.

No, u jako malo studija koje tvrde da je ova hipoteza istinita, korištene su pravilne metode istraživanja. Od onih koje su koristile prave metode, neke su pokazale upravo suprotno od navedene teorije preklapanja učenja i podučavanja, što baca sumnju na cijelu ovu teoriju koja već 30 godina ima velik utjecaj na razvijanje metoda učenja.

Sve te metode navele su da postoji 71 različit model stilova učenja. Većina njih ipak je izrađena kako bi se pomoglo učenicima i kako bi se stvorila bolja okolina za učenje te predložile neke nove metode.

Ipak, psihologijska istraživanja dosad nisu dokazala da ljudi zbilja drugačije uče i da svatko od nas ima jedan stil koji prevladava. Zato su autori nove studije zaključili da se resursi u obrazovanju koji se koriste na sadašnje teorije stilova učenja trebaju preusmjeriti na neke druge metode.

18.12.2009. 19:47:36
http://metro-portal.hr/razliciti-stilovi-ucenja-zapravo-ne-postoje/28895/