Metro-portal.hr

objavljeno 18.12.2019. 10:01:00
INTERVJU

Razgovor u povodu – akademski slikar Josip Botteri Dini

U povodu prikazivanja dokumentarnog filma, nedavno realiziranog, o njegovom kompleksnom sakralnom opusu razgovaramo s umjetnikom

Josip Botteri Dini
Josip Botteri Dini (Miroslav Pelikan)

Akademski slikar i profesor na splitskoj ALU, Josip Botteri Dini pripada malobrojnom vrhu najistaknutijih hrvatskih suvremenih umjetnika.

U povodu prikazivanja dokumentarnog filma, nedavno realiziranog, o njegovom kompleksnom sakralnom opusu razgovaramo s umjetnikom.

Gospodine Botteri, u povodu Vašeg ne malog doprinosa sakralnoj umjetnosti, nedavno je dovršen i svečano prikazan dokumentarni film o Vašem opusu.

- Niz autora je radilo na filmu, dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, muzikolog i povjesničarka književnosti, nedavno je sa suradnicima dovršila snimanje dokumentarnog filma o mojem sakralnom djelu. Film obuhvaća veći dio mojeg djela. Moram kazati kako je to vrlo zamršen pothvat,koji je tražio mnoga putovanja i veliki studijski posao. Film predstavlja izbor iz mnoštva djela iz različitih vremenskih razdoblja i pruža uvid u bitne razvojne promjene.

Ključna karakteristika ovoga filma.

- Ključna misao autorice filma je evanđeoska baština i hrvatski nacionalni identitet u mojem likovnom djelu. I sam naslov filma „SIMFONIA CROATICA ET CHRISTIANA",daje naslutititi tu ideju. Moram istaknuti produkciju, Udrugu Prosoli-sveta glazba,kao i Real grupu,kao i koprodukciju TV Laudato. Film su snimali Boris Poljak, Dean Ganza, Andrej Bunić. Layout i grafička obrada:Jakov Gaćina.

U filmu su govorili dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, prof. Nevenka Nekić i prof. Stanko Špoljarić. U filmu govorim i ja, kao umjetnik o svojem djelu.

Kako ste doživjeli projekciju filma?

- Lijepo je doživjeti i film o svojem djelu jer se i sam mogu šetati kontinuitetom vlastitog doživljavanja svetih tema. Sveto nas prožima i traži naše potpuno predanje. Bavljenjem svetom umjetnošću, umjetnik je prihvatio poziv od Gospodina. A Njegovom se pozivu ne može ne odazvati.

Film je sažetak i putopis kroz moje slikarstvo. Učini mi se ponekad, kako je trebalo biti ležerniji i nastavljati neka iskustva koja su možda nedovoljno korištena. Ali u umjetnosti postoji neprestano traganje i čežnja za novim. To se može osjetiti i u ovom filmu. Film je optočen lijepom glazbom, koja sve slikovno i izrečeno harmonički povezuje u skladnu cjelinu.

Film se dugo stvarao?

Film SIMFONIA CROATICA ET CHRISTIANA se snimao u više navrata, u rasponu od dvije - godine, na međusobno veoma udaljenim mjestima.

I dalje, svaki ste dan u atelijeru.

- U atelijeru boravim redovito, po mojem raspoloženju, kada me nikakvi drugi razlozi ne ometaju. Umjetnikov problem je vraćanje iz svakodnevne stvarnosti u svoju stvarateljsku samoću. Ako se ne može biti sam, tada se ne može stvoriti ništa od posebne vrijednosti.

Što pripremate?

- U pripremi sam za slijedeću izložbu, koja mora prikazati sve slojeve životnog predanja umjetničkom pozivu. Nisam se zaustavio u niti jednom obliku likovnosti. Uz vitraje i mozaik, bavim se i štafelajnom slikom,crtežom i grafikom.

Što je važno u nastanku likovnog djela?

- Slikarstvo je samo posrednik, pa može se kazati i jezik,kojim umjetnik nudi svoje umjetničke i ljudske doživljaje povijesti, sadašnjosti i slutnju budućnosti. Posebno moram istaknuti ljudsku patnju,koju doživljavam i izražavam u mojem djelu. U teškim tragedijama jedino mi lebdi nad patnjom trpeći Krist,kao utjeha i nada. Krist nam je blizak,jer on je za nas, za naše vječno spasenje kao Bog,nedužan,iz neizmjerne ljubavi trpio i podnio muku križa,čak,kako su Rimljani govorili:ludost križa.

Koliko je film važan za umjetnost?

- Film o umjetnosti je poput knjige-monografije,pruža pregled razvoja određene umjetničke osobnosti i daje tako zainteresiranom čovjeku mnogo potrebnih informacija,kako bi stvorio svoj osobni stav prema toj kulturološkoj stvarnosti. Film je medij koji je privlačan i suvremenom promatraču blizak. Audiovizualna sredstva danas su najčešći put pružanja informacija, posebno onih o likovnosti.

Planovi?

- Ako mi Gospodin dade snage i zdravlja predamnom je osim izložbe i monografija, a uz to i neki veliki projekt. Nadam se kako će se neki i ostvariti.

Piše: Miroslav Pelikan
18.12.2019. 10:01:00
http://metro-portal.hr/razgovor-u-povodu-akademski-slikar-josip-botteri-dini/122580/