Metro-portal.hr

objavljeno 20.11.2017. 12:01:00
INTERVJU

Razgovor u povodu – akademska slikarica Mercedes Bratoš

Mercedes Bratoš istaknuta je pripadnica aktualne umjetničke produkcije, a ovih dana izlaže u Zagrebu

Mercedes Bratoš - intervju
Mercedes Bratoš - intervju (Miroslav Pelikan)

Suvremena hrvatska likovna umjetnica, akademska slikarica Mercedes Bratoš rođena je 1979.u Dubrovniku, diplomirala na Accademia di belle arti u Firenci, samostalno izlagala na brojnim izložbama u domovini i inozemstvu.

Mercedes Bratoš istaknuta je pripadnica aktualne umjetničke produkcije, a ovih dana izlaže u Zagrebu.

Sredinom 11. mjeseca izlažete u Galeriji zagrebačkog hotela Palace s Anom Jakić Divković, riječ je o izložbi "Pričam ti priču".

Točno. Ana i ja predstavit ćemo se publici kroz 20-tak radova pod nazivom "Pričam ti priču", gdje prikazujemo publici svaka na svoj način svoju priču. Priču kako je mi vidimo i kako je doživljavamo.

Slikarski kolažirate paralelne svijetove u njihovoj motivskoj povezanosti

Prije nego što krenem slikati, napravim negdje oko 50-100 skica. Koje su u stvari, ja bih rekla pravi kolaži. Tu se "igram". Iz raznih časopisa, novina i sl.ilustracija stvaram kolaž. Tako da na kraju odaberem određeni broj skica koje su najbolje povezane i krenem ih prenosit na platno, realizirati.  Onda nastane jedan ciklus radova. 

Kompozicije slika su slojevite, složene

Na svakoj slici osim kolažiranja bitna je i kompozicija. Na sve treba dobro promisliti kako nešto staviti, ukolažirati da to dobro estetski izgleda, naravno i uskladit boje. Kompozicija i kolaž ne idu jedno bez drugoga. Tako da često na djelima su složene kompozicije. Pogotovo ako je prisutna i fotografija. 

Sintetizirate prošle trenutke i podsvjesnog i iracionalnog

Kad radim jedan ciklus i slikam jednu sliku, uvijek je u njoj prisutan dio mene onog podsvijesnog i iracionalnog. Na taj način oslobađam sebe od nekih lijepih, a nekad možda i teških, tmurnih ili loših dana. Teško mi je o tome govoriti, to jednostavno dođe samo iz mene.

Zanima vas odraz s druge strane

Kad govorim odraz s druge strane, mislim na to da se rijetko tko od nas, pogleda u ogledalo i doslovno vidi sebe. Razmisli o tom danu, o nekoj situaciji i sl. Često znamo reći "drugi je kriv", a prije toga se ne pogledamo s drugu stranu.

Tehnika izloženih radova

Isključivo radim s akrilnim bojama. Nekad je u kombinaciji, tuš, kreda, ugljen i print fotografije. Instalacije, vidio, i glazba takođe znam izložiti koje su usklađene sa slikama. I tako opet stvorim jednu priču.

Puno izlažete u zadnje vrijeme

U zadnje vrijeme sam sudjelovala na par projekata, koje uključuju i skupne izložbe. Imala sam i koju samostalnu. Nekako bi rekla jedna vuče drugu...

Što je ključ vašeg pristupa motivu, umjetnosti?

Ja bih za svoja djela rekla da su ona figurativno apstraktna. Što znači da na svakoj slici je naslikan jedan "figurativan element". Bila riječ o stolici, portretu, životinji ili sl. U tom dijelu pristupam figurativno, "realistično".

Što je novo u atelijeru?

Slikanje mi je jedan pomak od svakodnevnice.  Mogu reći hrana, lijek, terapija..  pobjegnem u svoj svijet. Svakodnevno nešto stvaram, kreiram, kolažiram. Nedugo sam završila jednu dosta veliku sliku s kojom ću uskoro završiti još jedan ciklus. Sad se pripremam za novu izložbu koja mi je na vratima. 

Planovi, izložbe, monografije?

Planova uvijek imam. Doziram ih. Nekako u granici. Što mogu i koliko mogu u trenutku. Vrijeme brzo prođe, tako da se ravnam s tim. Izložbe su jedne od planova, koje ću slijedeće godine i realizirati s novim ciklusom. 

Monografija je trenutno malo daleko od mojih trenutnih planova. Treba još proći vremena za takvo nešto, što ne znači da se neće realizirati.

Piše: Miroslav Pelikan
20.11.2017. 12:01:00
http://metro-portal.hr/razgovor-u-povodu-akademska-slikarica-mercedes-bratos/108662/