Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2018. 20:01:00
MYTHBUSTERS

Razbijanje mitova o privlačnosti

Postoji određeni paket ponašanja povezanog sa simpatijama, a ista se ponašanja mogu naći u kulturama iz cijelog svijeta

E, ovo vam ne znači - ništa!
E, ovo vam ne znači - ništa! (Shutterstock)

Kako možete znati sviđate li se nekome? Zaboravite savjete iz šarenih magazina ili rasturanje cvijeća uz voli-ne voli, evo što kaže najnovija psihološka studija o privlačnosti i ponašanju.

U istraživanju, objavljenom ovog tjedna u časopisu Psychological Bulletin, provedena je "najopsežnija analiza" suptilnih znakova koji nas odaju kada nam se neko sviđa.

Da bi otkrili koji su to znakovi, istraživači su detaljno proučili više od 50 različitih empirijskih istraživanja koja su se bavila privlačnosti i neverbalnim ponašanjima, a uzeli su u obzir i varijacije između različitih kultura širom svijeta.

Otkrili su da je ponašanje poput gledanja u oči, smješka, smijeha i započinjanje razgovora povezano sa sviđanjem u većini svjetskih kultura. U zapadnjačkim kulturama, oponašanje i klimanje glavom također su vrlo jasni indikatori naklonosti.

"Postoji određeni paket ponašanja povezanog sa simpatijama, a ista se ponašanja mogu naći u kulturama iz cijelog svijeta", navodi u priopćenju glavni autor studije R Matthew Montoya sa Sveučilišta Dayton.

Više pročitajte na portalu Gentleman.hr

15.05.2018. 20:01:00
http://metro-portal.hr/razbijanje-mitova-o-privlecnosti/112133/