Metro-portal.hr

objavljeno 30.11.2010. 19:45:00
'ČIŠĆENJE' U TIJEKU

Ratno stanje u Riu: Obitelji pomažu u hvatanju djece dilera

Dok narko-bossovi imaju sve što se poželjeti može, pola metra izvan zidova njihovih rezidencija pitka voda jedan je od najvećih luksuza

Pogled na favelu iz kuće narko-bossa Pezãa
Pogled na favelu iz kuće narko-bossa Pezãa (MWN)

Brazilska policija i vojne snage preuzele su kontrolu nad utvrdom trgovaca drogom u Rio de Janeiru - ali ne bez pomoći lokalnog stanovništva. Oko 2.600 pripadnika policijskih djelatnika i vojnika pozicioniralo se u jednoj od najopasnijih gradskih četvrti faveli Complexo do Alemão s ciljem da uguše sukob između narko-kartela. Usprkos svojoj brojnosti, policija se u svojoj opsežnoj akciji ipak morala osloniti na pomoć obitelji i rodbine osumnjičenih pripadnika narkobandi. Te je nedjelje jedan otac prijavio svog sina vlastima: Ivanildo Dias de Trinidade predao je svog 25-godišnjeg sina Carlosa Augusta policiji koja ga je sumnjičila da vodi i upravlja jednom dilerskom 'jazbinom'. „Kad-tad bi morao platiti za ono čime s bavi", rekao je novinarima njegov otac.

Istog dana Nilsa Maria dos Santos uspjela je uvjeriti svojeg sina  Diega Raimunda Silvu Santosa (poznatog po nadimku Mister M) da se preda policiji. Diego Raimundo je bio desna ruka narko-bossa s nadimkom Pezão ('Bigfoot' na portugalskom), pravim imenom Gideones de Lima Santos, vodećoj figuri u dilerskim krugovima u spomenutoj faveli (siromašna divlja gradska naselja u Brazilu), u čiju je kuću upala policija. Nedugo nakon što je policija upala u njegovu kuću djeca iz okolice pojavila su se na njenoj terasi i krovu i pretvorila ih u igralište (na fotografiji): ta je terasa idealno mjesto za rashlađenje jer ima bazen i savršena lokacija  za nadgledanje čitave favele. Pezãov dom je sušta suprotnost okolini - u njemu su klimatski uređaji, LCD Plasma TV u svakoj sobi, jacuzzi, pod je od porculanskih pločica. Sasvim dovoljno za navesti kad se uzme u obzir da pola metra izvan zidova njegove kuće pitka voda i higijenski prihvatljive sanitarije predstavljaju najveći luksuz.

ČINJENICE

Complexo do Alemão:

  • Grupa od 12 manjih gradskih divljih naselja
  • Populacija - oko 100.000 ljudi
  • Lokacija - blizu ceste koja vodi do međunarodne zračne luke; u tom kraju poznata kao „Pojas Gaze"
  • Policijske racije u upadi u kuće u favelama su čest prizor, ali tek ova posljednja izazvali je pozornost svjetskih medija; najviše zbog svoje opsežnosti i broja pripadnika policije
  • Rezultat prošlotjednih sukoba između narkobandi i policije rezultirao je stotinom uhićenja i 45 ubijenih
  • U favelama živi puno siromašnih, favele rastu iz dana u dan pa je policiji sve teže pronaći članove bandi
  • Proteklih godina u unakrsnoj vatri između bandi i policije ubijeno je puno nevinih siromašnih stanovnika favela
  • Lokalne vlasti odlučne su očistiti Rio de Janeiro  i Brazil od bandi do početka Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine i Olimpijskih igara dvije godine kasnije.
Piše: Julio Calmon/Metro World News, Rio de Janeiro
30.11.2010. 19:45:00
http://metro-portal.hr/ratno-stanje-u-riu-obitelji-pomazu-u-hvatanju-djece-dilera/51994/