Metro-portal.hr

objavljeno 29.12.2009. 12:48:08
CRVENO ILI BIJELO

Rasvjeta može utjecati na okus vina

Znanstvenici su otkrili da isto vino ima bolji okus pod crvenim ili plavim svjetlom

(Dreamstime)

Već je otprije poznato da boja određenog pića može utjecati na njegov okus. No, znanstvenici s Instituta za psihologiju Gutenbergovog sveučilišta u Mainzu otkrili su i da rasvjeta prostorije također utječe na okus pića, konkretnije vina.

Istraživanje je provedeno na 500 sudionika koji su odgovarali kako im se sviđa određeno vino i koliko bi za njega platili. Pokazalo se tako da im je isto vino imalo bolji okus kad su ga pili pod crvenim ili plavim svjetlom, za razliku od zelenog ili bijelog svjetla.

Isto vino imalo je 1.5 puta bolji okus na crvenom svjetlu, a imalo je i snažniji voćni okus nego pod bijelom ili zelenom rasvjetom. Također su ispitanici za vino pod crvenim svjetlom bili spremni više i platiti za njega.

''Ekstremni uvjeti rasvjete u nekim barovima ili restoranima bez sumnje mogu imati utjecaj na okus vina'', kaže dr. Daniel Oberfeld-Twistel koji savjetuje da bi se ozbiljno kušanje vina trebalo održavati pod neutralnim osvjetljenjem.

Pravi razlog zašto vino ima drugačiji okus pod različitom rasvjetom znanstvenici još nisu otkrili. Djelomično objašnjenje moglo bi glasiti ovako: ako mislimo da je vino ukusnije pod određenim svjetlom, to je možda zato što neke boje svjetla i inače smatramo ugodnijima, pa nam je i samo vino ukusnije i bolje.

29.12.2009. 12:48:08
http://metro-portal.hr/rasvjeta-moze-utjecati-na-okus-vina/29562/