Metro-portal.hr

objavljeno 02.05.2011. 19:50:00
MINGORP:

Rastu cijene benzina, eurodizel i dizel jeftiniji

Uz benzine može se očekivati i poskupljenje plavog dizela i lož ulja za 16 do 19 lipa po litri, dok će pojeftiniti eurodizel i dizel za 11, odnosno 9 lipa po litri

Cijene goriva; benzin poskupljuje, eurodizel i dizel jeftiniji
Cijene goriva; benzin poskupljuje, eurodizel i dizel jeftiniji (FreeDigitalPhotos)

Maloprodajne cijene motornih benzina od ponoći mogu poskupiti za 10 do 12 lipa po litri, pa bi tako najprodavaniji eurosuper BS 95 premašio granicu od 10 kuna po litri, jer je Ministarstvo gospodarstva njegovu najvišu cijenu utvrdilo na 10,07 kuna, piše Hina.

Uz benzine može se očekivati i poskupljenje plavog dizela i lož ulja za 16 do 19 lipa po litri, dok će pojeftiniti eurodizel i dizel za 11, odnosno 9 lipa po litri, proizlazi iz podataka Ministarstva gospodarstva.

To je ministarstvo danas, u skladu s Pravilnikom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, utvrdilo i objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 3. do 16. svibnja. Do sada su naftne kompanije gotovo redovito svoje cijene usklađivale s maksimalno dopuštenim, pa je za očekivati da će od ponoći poskupiti motorni benzin eurosuper BS 95 za deset lipa, na 10,07 kuna po litri (do sada 9,97 kuna).

Motorni benzini sa 98 i 100 oktana mogu poskupiti za najviše 11, odnosno 12 lipa po litri, jer je Ministarstvo najvišu cijenu eurosupera BS 98 utvrdilo na 10,39 kuna (do sada 10,28 kuna), a eurosupera BS 100 na 10,60 kuna (do sada 10,48 kuna). Dva najprodavanija dizelska goriva, eurodizel BS i obični dizel, od ponoći trebaju imati niže cijene - najviša cijena eurodizela BS može biti 9,35 kuna po litri (do sada 9,46 kuna), a dizela 8,98 kuna (do sada 9,07 kuna).

Maloprodajna cijena plavog dizela od ponoći se može povećati za 16 lipa po litri, jer je njegovu najvišu razinu cijene Ministarstvo utvrdilo na 5,75 kuna (do sada 5,59 kuna). Plinsko ulje s oznakom euro može koštati najviše 6,67 kuna, ili 19 lipa više od dosadašnjih 6,48 kuna. Najviša cijena običnog loživog ulja je 6,46 kuna, što je 18 lipa više od dosadašnjih 6,28 kuna.

Poskupljenje plavog dizela i lož ulja iz Ministarstva objašnjavaju odredbama Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koji svaka dva tjedna dopušta maksimalno poskupljenje za tri posto. Kako su prije dva tjedna plavi dizel i lož ulje poskupili za maksimalnih tri posto, iako je njihovo poskupljenje na mediteranskom tržištu tada bilo znatno više, mogu poskupiti i sada kako bi se nadoknadio taj zaostatak.

Prema Pravilniku, korekcija cijena naftnih derivata ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na tržištu Mediterana i tečaju američkog dolara. Kako se doznaje u Ministarstvu gospodarstva, u proteklom su obračunskom razdoblju cijene motornih benzina na mediteranskom tržištu prosječno porasle za 3,3 posto, dok su cijene eurodizela istodobno pale za 0,7 posto, a dizela i plinskih ulja za 0,5 posto. Istodobno je nastavljeno slabljenje američkog dolara u odnosu na kunu i tečaj dolara u protekla je dva tjedna pao za 1,2 posto.

Prema Pravilniku, čija je primjena počela 4. travnja, Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i na svojim internetskim stranicama objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana, a tijekom ta dva tjedna naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo. Od tog su pravila izuzete benzinske postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje imaju mogućnost direktne opskrbe plovila gorivom za koje naftne kompanije slobodno određuju cijene derivata, osim za plavi dizel koji je izuzet od slobodnog formiranja cijene.

02.05.2011. 19:50:00
http://metro-portal.hr/rastu-cijene-benzina-eurodizel-i-dizel-jeftiniji/58394/