Metro-portal.hr

objavljeno 12.01.2019. 16:29:00
LOŠE

Raste emisija CO2 u SAD

Prema raspoloživim podacima emisija CO2 je, u odnosu na 2018. godinu bila viša samo 2010., u vrijeme velike gospodarske recesije

Trump i njegove ideje...
Trump i njegove ideje... (Arhiva)

Emisija ugljičnog dioksida (CO2) u SAD-u porasla je tijekom 2018. za 3,4 posto, što je drugi najviši porast na godišnjoj razini u zadnjih dvadeset godina, pokazalo je novo istraživanje neovisne tvrtke za istraživanje ekonomskih politika Rhodium Group.

"Sjedinjene Države ni ranije nisu uspijevale ispuniti obveze dogovorene Pariškim sporazumom, a ulaskom u 2019. taj se trend samo produbio", stoji u priopćenju grupe Rhodium.

Prema raspoloživim podacima emisija CO2 je, u odnosu na 2018. godinu bila viša samo 2010., u vrijeme velike gospodarske recesije.

Emisija CO2 pala je za 12,1 posto između 2007. i 2015. godine. Tomu su najviše pridonijele ekonomske poteškoće koje su potaknule veliku recesiju. Naime, emisija stakleničkih plinova ima tendenciju porasta i pada u skladu sa svjetskom ekonomijom. Padu je pridonijela i odluka o zamjeni korištenja ugljena prirodnim plinom i obnovljivim izvorima energije. 

John Larsen, voditelj američkoga energetskog sektora i odjela za istraživanje energetskih sustava u Rhodiumu usporavanje pada emisije pripisuje "širim makroekonomskim čimbenicima", a ne promjenama u saveznoj politici.Usporavanje pada emisije ugljičnog dioksida, koje je započelo 2016. u kombinaciji s izostankom novih politika namijenjenih klimatskim akcijama na saveznoj razini dovele su to toga da SAD ne uspijeva ispuniti obveze dogovorene Pariškim sporazumom, stoji u priopćenju Rhodiuma.

U 2018. gospodarski je rast dosegao nove razine, niske cijene nafte postale su privlačne potrošačima, a domaćinstva su trošila više energije za, primjerice, grijanje i kuhanje, što je povećalo emisiju CO2, pojasnio je.

Razni su istraživački centri predviđali da će se tijekom 2018. masovno početi zatvarati termoelektrane, no to se nije dogodilo.

Ugljični dioksid smatra se najodgovornijim za klimatske promjene i globalno zatopljenje.

Na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama održanoj prije tri godine u Parizu oko 190 zemalja svijeta, među kojima i SAD, pristalo je ograničiti globalno zagrijavanje na vrijednosti između 1,5 i 2 Celzijeva stupnja, no nacionalne politike dogovor ne poštuju, a američki predsjednik Donald Trump 2017. godine povukao je Sjedinjene Države iz Pariškog sporazuma.

12.01.2019. 16:29:00
http://metro-portal.hr/raste-emisija-co2-u-sad/116376/